Jak przechowywać orzechy?
Orzechy zawierają sporo tłuszczu, dlatego szybko jełczeją. Aby zachowały swoje właściwości, powinniśmy przestrzegać kilku zasad. - Przechowujemy je w suchym i dość chłodnym miejscu. Nie należy trzymać ich w plastikowych pojemników czy metalowych puszkach, ponieważ szybko spleśnieją. Jeśli nawet jeden z orzechów ma na sobie widoczny "kożuszek" pleśni, to znaczy, że pozostałe również są przez nią dotknięte – zwraca uwagę autorka bloga "Kuchnia Marty". - Najlepiej kupować orzechy w skorupkach. Wsypane do płóciennego worka, koszyka lub papierowej torby wytrzymają nawet rok. Pozbawione łupinek szybko zjełczeją i pokryją się pleśnią. Łuskane orzechy lepiej jest trzymać w lodówce, wówczas dłużej zachowają świeżość. Pamiętajmy jednak, że orzechy bez łupinek chłoną zapachy, dlatego lepiej zamknąć je w słoiku lub pojemniku na żywność. Możemy je także zamrozić.