Orzechy - najzdrowsze z bakalii. Jak je przechowywać, by zachowały właściwości?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Ekspert radzi

Obraz
© iStock.com

Jesień to czas orzechów. Dietetycy zalecają, by sięgać po nie kilka razy w tygodniu. Mimo, że zawierają sporo tłuszczu i są prawdziwą kaloryczną bombą, dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych. Orzechy sprawdzą się również jako pyszny dodatek do wielu dań i słodkich wypieków. Jednak powinniśmy pamiętać o tym, by je prawidłowo przechowywać. W przeciwnym razie szybko się zepsują i mogą stać się przyczyną groźnych zatruć. Na co więc zwrócić uwagę? O radę poprosiliśmy eksperta.

Zobacz wideo: Jak przechowywać jedzenie

/ 5Źródło zdrowia

Obraz
© iStock.com

Orzechy np. włoskie to skarbnica witamin, mikroelementów oraz cennych tłuszczy i białka. - Warto, żeby po orzechy sięgały osoby, które nie spożywają ryb i mięsa. Dzięki nim dostarczą organizmowi niezbędnych do funkcjonowania kwasów omega-3 i białka. Oprócz dużej ilości kwasów tłuszczowych orzechy zawierają sterole roślinne, które obniżają poziom złego cholesterolu i działają przeciwzapalnie. Dodatkowo orzechy są bogate w błonnik, witaminy z grupy B i witaminę E (przeciwutleniacze) oraz miedź i mangan. Wystarczy jedna garść orzechów dziennie, aby zmniejszyć i złagodzić skutki stresu, po orzechy warto również sięgać w okresie wzmożonej pracy umysłowej – przekonuje autorka bloga "Kuchnia Marty".

/ 5Niezastąpione w kuchni

Obraz
© iStock.com

Co możemy przygotować z orzechów? Możliwości jest wiele. - Nalewki, napary, dodajemy je również do wypieków i deserów – mówi blogerka. - Orzechy idealnie komponują się z daniami mięsnymi i sałatkami. Większość z nas lubi po prostu podjadać orzechy same – są zdrową przekąską. Bardziej wymagający dodają je do sałatek, wykorzystują jako panierkę, czy dodają do pesto. Orzechy możemy np. mielić i dodawać do mąki, prażyć czy zapiekać. To, do czego i jak je podamy, zależy tylko od naszej wyobraźni!

/ 5Jak przechowywać orzechy?

Obraz
© Shutterstock.com

Orzechy zawierają sporo tłuszczu, dlatego szybko jełczeją. Aby zachowały swoje właściwości, powinniśmy przestrzegać kilku zasad. - Przechowujemy je w suchym i dość chłodnym miejscu. Nie należy trzymać ich w plastikowych pojemników czy metalowych puszkach, ponieważ szybko spleśnieją. Jeśli nawet jeden z orzechów ma na sobie widoczny "kożuszek" pleśni, to znaczy, że pozostałe również są przez nią dotknięte – zwraca uwagę autorka bloga "Kuchnia Marty". - Najlepiej kupować orzechy w skorupkach. Wsypane do płóciennego worka, koszyka lub papierowej torby wytrzymają nawet rok. Pozbawione łupinek szybko zjełczeją i pokryją się pleśnią. Łuskane orzechy lepiej jest trzymać w lodówce, wówczas dłużej zachowają świeżość. Pamiętajmy jednak, że orzechy bez łupinek chłoną zapachy, dlatego lepiej zamknąć je w słoiku lub pojemniku na żywność. Możemy je także zamrozić.

/ 5Niebezpieczne dla zdrowia?

Obraz
© iStock.com

Orzechy włoskie, pekan oraz orzeszki ziemne najszybciej tracą swoje walory smakowe i odżywcze. Najdłużej możemy natomiast przechowywać migdały. Orzechy, które zmieniły zapach, kolor lub pokryły się pleśnią, nie nadają się do spożycia. Mogą wywołać poważne zatrucie pokarmowe.

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki