Orzechy - najzdrowsze z bakalii. Jak je przechowywać, by zachowały właściwości?
Ekspert radzi
Jesień to czas orzechów. Dietetycy zalecają, by sięgać po nie kilka razy w tygodniu. Mimo, że zawierają sporo tłuszczu i są prawdziwą kaloryczną bombą, dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych. Orzechy sprawdzą się również jako pyszny dodatek do wielu dań i słodkich wypieków. Jednak powinniśmy pamiętać o tym, by je prawidłowo przechowywać. W przeciwnym razie szybko się zepsują i mogą stać się przyczyną groźnych zatruć. Na co więc zwrócić uwagę? O radę poprosiliśmy eksperta.
Zobacz wideo: Jak przechowywać jedzenie
Źródło zdrowia
Orzechy np. włoskie to skarbnica witamin, mikroelementów oraz cennych tłuszczy i białka. - Warto, żeby po orzechy sięgały osoby, które nie spożywają ryb i mięsa. Dzięki nim dostarczą organizmowi niezbędnych do funkcjonowania kwasów omega-3 i białka. Oprócz dużej ilości kwasów tłuszczowych orzechy zawierają sterole roślinne, które obniżają poziom złego cholesterolu i działają przeciwzapalnie. Dodatkowo orzechy są bogate w błonnik, witaminy z grupy B i witaminę E (przeciwutleniacze) oraz miedź i mangan. Wystarczy jedna garść orzechów dziennie, aby zmniejszyć i złagodzić skutki stresu, po orzechy warto również sięgać w okresie wzmożonej pracy umysłowej – przekonuje autorka bloga "Kuchnia Marty".
Niezastąpione w kuchni
Co możemy przygotować z orzechów? Możliwości jest wiele. - Nalewki, napary, dodajemy je również do wypieków i deserów – mówi blogerka. - Orzechy idealnie komponują się z daniami mięsnymi i sałatkami. Większość z nas lubi po prostu podjadać orzechy same – są zdrową przekąską. Bardziej wymagający dodają je do sałatek, wykorzystują jako panierkę, czy dodają do pesto. Orzechy możemy np. mielić i dodawać do mąki, prażyć czy zapiekać. To, do czego i jak je podamy, zależy tylko od naszej wyobraźni!
Jak przechowywać orzechy?
Orzechy zawierają sporo tłuszczu, dlatego szybko jełczeją. Aby zachowały swoje właściwości, powinniśmy przestrzegać kilku zasad. - Przechowujemy je w suchym i dość chłodnym miejscu. Nie należy trzymać ich w plastikowych pojemników czy metalowych puszkach, ponieważ szybko spleśnieją. Jeśli nawet jeden z orzechów ma na sobie widoczny "kożuszek" pleśni, to znaczy, że pozostałe również są przez nią dotknięte – zwraca uwagę autorka bloga "Kuchnia Marty". - Najlepiej kupować orzechy w skorupkach. Wsypane do płóciennego worka, koszyka lub papierowej torby wytrzymają nawet rok. Pozbawione łupinek szybko zjełczeją i pokryją się pleśnią. Łuskane orzechy lepiej jest trzymać w lodówce, wówczas dłużej zachowają świeżość. Pamiętajmy jednak, że orzechy bez łupinek chłoną zapachy, dlatego lepiej zamknąć je w słoiku lub pojemniku na żywność. Możemy je także zamrozić.
Niebezpieczne dla zdrowia?
Orzechy włoskie, pekan oraz orzeszki ziemne najszybciej tracą swoje walory smakowe i odżywcze. Najdłużej możemy natomiast przechowywać migdały. Orzechy, które zmieniły zapach, kolor lub pokryły się pleśnią, nie nadają się do spożycia. Mogą wywołać poważne zatrucie pokarmowe.