Bogactwo cennych substancji
Nasiona i orzechy są również bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają starzeniu się komórek. Ich jedzenie poprawia więc jędrność skóry, odmładza ją. Przede wszystkim jednak zdrowe tłuszcze to paliwo dla mózgu. Pasty z orzechów i nasion to także duży zastrzyk łatwo przyswajalnych i pomagających w budowie masy mięśniowej białek. Orzechy wzmacniają ściany naczyń krwionośnych oraz stymulują aktywność mózgu.
Są jednak i minusy. Ze względu na wysoką kaloryczność, pasty orzechowe nie są polecane, przynajmniej w większych ilościach, osobom odchudzającym się i cierpiącym na choroby układu pokarmowego czy cukrzycę. Jeśli jednak nie ma przeciwwskazań, warto stosować je jako dodatki do wielu dań. Nie tylko wzbogacą je o cenne składniki odżywcze, ale też nadadzą potrawom nowego, ciekawego charakteru.