Orzechowe dodatki zmieniają oblicze kuchni
Pasty z nasion i orzechów
Zdrowe odżywianie jest coraz bardziej popularne. I bardzo dobrze, bo dzięki temu unikamy wielu dolegliwości, czujemy się i wyglądamy lepiej. Jednym ze składników takiego zdrowego menu powinny być ziarna i orzechy. Od jakiegoś czasu w polskich sklepach zaczęły pojawiać się pasty i sosy z orzechów i pestek chociażby słonecznika czy dyni. Warto wiedzieć, jak je stosować i dlaczego są dla nas zdrowe.
Zdrowe odżywianie jest coraz bardziej popularne. I bardzo dobrze, bo dzięki temu unikamy wielu dolegliwości, czujemy się i wyglądamy lepiej. Jednym ze składników takiego zdrowego menu powinny być ziarna i orzechy. Od jakiegoś czasu w polskich sklepach zaczęły pojawiać się pasty oraz sosy z orzechów i pestek, chociażby słonecznika czy dyni. Warto wiedzieć, jak je stosować i dlaczego są dla nas zdrowe.
Najważniejszym składnikiem takich past są nasiona lub orzechy, które ze względu na dużą zawartość witamin, minerałów, a także zdrowych tłuszczów, mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. W pestkach i orzechach znajdziemy przede wszystkim cynk, żelazo, magnez i fosfor. Te składniki pozwalają walczyć z anemią, wspomagają trawienie, wspomagają układ nerwowy i mięśnie, poprawiają też kondycję skóry .