Egzotyczny owoc
Smoczy owoc na Ryneczku za niecałe 10 złotych. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was galerię inspiracji. Poznaj jego właściwości, dowiedz się jak go jeść, smak. Pitaja zalicza się do grupy superfoods.
Pitaja znana jest również pod nazwą smoczy smok lub truskawkowa gruszka. Jego nazwa “smoczy owoc” pochodzi od jego zewnętrznej budowy, która przypomina łuski smoka. Pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej i Azji. Pitaja jest owocem niektórych gatunków kaktusa. Co ciekawe, kwiaty tej rośliny rosną jedynie nocą.
Wartości odżywcze
Pitaję zaliczamy do grupy superfoods. Posiada bardzo dużo witamin i jednocześnie jest niskokaloryczna. W 100 gramach owocu znajdziemy jedynie ok. 50 kalorii. Jest źródłem witaminy C, B, fosforu, wapnia i żelaza.
Jak jeść owoc?
Smoczy owoc możesz obrać jak jabłko i pokroić lub po prostu przekroić go na pół i wyjadać łyżeczką miąższ ze środka. W pitaji jesz zarówno miąższ, jak i czarne nasiona. Niejadalna jest tylko gruba skóra z łuskowatymi wyrostkami, którym pitaja zawdzięcza swoją nazwę – smoczy owoc.
Zastosowanie smoczego owocu
Owoc jest pyszny sam w sobie. Pitaję możemy wykorzystać do przyrządzenia sałatek owocowych, lodów, musów oraz koktajli. Kostki miąższu są wspaniałą ozdobą dla wielu potraw.
Pitaja Bowl
Smoothie bowl to po prostu miska wypełniona koktajlem z ulubionymi dodatkami. Proponujemy zdrowe i pyszne śniadanie: smoothie z jagodami jako baza, a na nią pokrojony w plastry smoczy owoc, banan, maliny, migdały, nasiona słonecznika i chia. Kolorowo i smacznie!