Jak zrobić ogórki małosolne?
Najczęściej przygotowuje się je w słoiku, ale tę metodę zna prawie każda gospodyni domowa. Mamy dla was inny sposób na ogórki małosolne, które przygotujesz bez zalewy. Tak zrobione nie różnią się od tych, które przygotowuje się w tradycyjny sposób. Poza tym zachowują swój kolor, są jędrne i chrupiące.
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- korzeń chrzanu,
- gałązki kopru,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki soli,
- dodatkowo ok. 3-4 l torba na mrożonki.
Przygotowanie:
Ogórki umyj, osusz i wrzuć do torby. Dodaj obrany i pokrojony w mniejsze kawałki korzeń chrzanu i pozostałe składniki. Na koniec zamknij torebkę, potrząśnij nią i włóż na kilka godzin do lodówki, a następnie pozostaw je w temperaturze pokojowej na ok. 24 godz. Nazajutrz możesz cieszyć się smakiem pysznych ogórków małosolnych. Przechowuj je w lodówce.