Zdrowe, smaczne i tanie
Niektórzy z utęsknieniem czekają cały rok, by przez kilka tygodni móc delektować się smakiem ogórków małosolnych, potem zostają nam już tylko kiszone. Nic dziwnego, że Polacy tak bardzo za nimi przepadają - są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Dlaczego warto je jeść? Na to i inne pytania odpowie dietetyk kliniczny Nutri Creative, Anna Jasińska. Mamy dla was także przepis na ogórki małosolne, jakich jeszcze nie jedliście. Na zachętę zdradzimy, że aby je przygotować, nie potrzebujesz słoika ani wody. Zapraszamy!
Samo zdrowie
Dietetyk Anna Jasińska zapytana o to, czy ogórki małosolne są zdrowe, bez wahania odpowiada, że tak. - Podobnie jak ogórki kiszone posiadają właściwości probiotyczne. Te małosolne są niskokaloryczne – będą w związku z tym stanowiły doskonały element diety osób, które szczególnie dbają o linię. Są także źródłem witamin: C, K i E oraz witamin z grupy B – mówi ekspertka.
Lepsze małosolne
Polacy uwielbiają ogórki kiszone i to właśnie one bardzo często goszczą na naszych stołach podczas wszelakich uroczystości i spotkań rodzinnych. Ten specjał wzbudza mieszane uczucia u obcokrajowców, którzy raczej za nimi nie przepadają. Są oni bardziej skłonni spróbować ogórka małosolnego niż kiszonego. Dlaczego? - Zdecydowaną zaletą ogórków małosolnych jest także to, że charakteryzują się mniej intensywnym smakiem, niż te, które w słoikach spędzą więcej czasu – twierdzi dietetyczka.
Ogórki małosolne – tylko domowe
- Nie radziłabym zakupu w sklepie ogórków małosolnych. One nie mają nic wspólnego z tymi zrobionymi samodzielnie w domowym zaciszu. A i smak jest nie do porównania. W zasadzie przygotowuje się je dokładnie tak, jak kiszone, jedynie czas oczekiwania na nie jest zdecydowanie krótszy – mówi dietetyk kliniczny Nutri Creative. Już po trzech dniach można cieszyć się ich wspaniałym smakiem, a na kiszone należałoby poczekać około dwóch tygodni.
A jakie egzemplarze wybrać? Najlepiej takie o długości ok. 10 cm – wtedy mamy pewność, że nie zostały zerwane ani za wcześnie, ani za późno. Wybór odpowiednich ogórków to pierwszy krok do smacznej przekąski.
Jak zrobić ogórki małosolne?
Najczęściej przygotowuje się je w słoiku, ale tę metodę zna prawie każda gospodyni domowa. Mamy dla was inny sposób na ogórki małosolne, które przygotujesz bez zalewy. Tak zrobione nie różnią się od tych, które przygotowuje się w tradycyjny sposób. Poza tym zachowują swój kolor, są jędrne i chrupiące.
- 1 kg ogórków gruntowych
- korzeń chrzanu,
- gałązki kopru,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki soli,
- dodatkowo ok. 3-4 l torba na mrożonki.
Ogórki umyj, osusz i wrzuć do torby. Dodaj obrany i pokrojony w mniejsze kawałki korzeń chrzanu i pozostałe składniki. Na koniec zamknij torebkę, potrząśnij nią i włóż na kilka godzin do lodówki, a następnie pozostaw je w temperaturze pokojowej na ok. 24 godz. Nazajutrz możesz cieszyć się smakiem pysznych ogórków małosolnych. Przechowuj je w lodówce.