Sałatka z komosą ryżową na ostro
Składniki: szklanka komosy ryżowej, 2–3 ogórki zielone, 2 pomidory, ½ cebuli cukrowej, 2 czerwone papryczki chili, szczypiorek (według uznania), pęczek natki pietruszki, ½ pęczka mięty, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, listki świeżej bazylii, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Komosę wypłucz pod bieżącą wodą i zalej 1 ½ szklanki wody, posól i gotuj ok. 15 minut bez przykrycia. Po tym czasie zdejmij garnek z gazu i zostaw na ok. 10 minut pod przykryciem, aby komosa wchłonęła więcej wody - jest gotowa, kiedy ziarenka robią się szkliste i przeźroczyste. Wyłóż ją na talerz i ostudź. Ogórki umyj, obierz, pokrój w kosteczkę i wrzuć do dużej miski, dodaj pokrojone pomidory, cebulę, drobno posiekane papryczki chili, szczypiorek, natkę pietruszki i miętę. Do miski dodaj oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszaj i dodaj ostudzoną komosę. To wszytko - jeszcze tylko świeże listki bazylii i kolacja gotowa.