Ogniste przepisy z papryczkami chili

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Będzie ostro

Obraz
© 123RF.COM

Jeżeli lubicie ostrą kuchnię, to zapewne spodobają się wam nasze ogniście smaczne propozycje na potrawy z dodatkiem papryczek chili. Zapraszamy! Będzie pysznie.

Chili con carne

Składniki: 60 dag mielonego mięsa wołowego, 2 puszki pomidorów krojonych, szklanka bulionu, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, cebula, 2 papryczki chili, czerwona papryka, olej rzepakowy, 2 ząbki czosnku, przyprawy: szczypta chili, ostrej papryki, słodkiej papryki, kminku, pieprzu cayenne i soli.
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj przyprawy (według swojego smaku) i mięso – wszystko podsmaż, a następnie dodaj bulion i pomidory z puszki. Czerwoną paprykę pokrój w kostkę, a papryczki chili w drobną kosteczkę i dodaj do mięsa. Całość gotuj przez ok. 25 minut. Po tym czasie dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę oraz fasolę i wszytko duś przez 10 minut. Gotowe!
Zobacz także wideo: Pyszny sposóba na faszerowane apryczki chili. Takich jeszcze nie jadłeś!

/ 5Szakszuka

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 jajka, 3 ząbki czosnku, puszka pomidorów krojonych, cebula, czerwona papryka, 2 papryczki chili, łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżeczka octu balsamicznego, łyżeczka kuminu, łyżeczka cukru, łyżka oleju rzepakowego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno posiekane papryczki chili. Wszytko smaż przez minutkę. Teraz wlej pomidory, wrzuć paprykę, którą wcześniej pokrój w niedużą kostkę. Dokładnie wymieszaj zawartość patelni i dodaj koncentrat, ocet, cukier, kumin, sól oraz pieprz i wszystko smaż jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie zrób w gęstym sosie 4 wgłębienia i wbij do nich 4 jajka. Wszystko smaż pod przykryciem przez 10 minut (lub aż białka się zetną). Gotową szakszukę posyp posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionym pieczywem.

/ 5Sałatka z komosą ryżową na ostro

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: szklanka komosy ryżowej, 2–3 ogórki zielone, 2 pomidory, ½ cebuli cukrowej, 2 czerwone papryczki chili, szczypiorek (według uznania), pęczek natki pietruszki, ½ pęczka mięty, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, listki świeżej bazylii, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Komosę wypłucz pod bieżącą wodą i zalej 1 ½ szklanki wody, posól i gotuj ok. 15 minut bez przykrycia. Po tym czasie zdejmij garnek z gazu i zostaw na ok. 10 minut pod przykryciem, aby komosa wchłonęła więcej wody - jest gotowa, kiedy ziarenka robią się szkliste i przeźroczyste. Wyłóż ją na talerz i ostudź. Ogórki umyj, obierz, pokrój w kosteczkę i wrzuć do dużej miski, dodaj pokrojone pomidory, cebulę, drobno posiekane papryczki chili, szczypiorek, natkę pietruszki i miętę. Do miski dodaj oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszaj i dodaj ostudzoną komosę. To wszytko - jeszcze tylko świeże listki bazylii i kolacja gotowa.

/ 5Pikantna zupa z chili

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 25 dag mielonego mięsa wieprzowego, 25 dag mielonego mięsa wołowego, cebula, 3 ząbki czosnku, łyżka oleju rzepakowego, świeży ogórek, 5 pomidorów, 1/2 puszki kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, 2 papryczki, chili, łyżka koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku, przyprawy: 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, 1 l bulionu.
Przygotowanie:
Na oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dwa rodzaje mięsa mielonego. Teraz czas na przyprawy. Smaż wszystko, aż mięso zarumieni się. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i ogórki. Po kilku minutach dodaj koncentrat pomidorowy, odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Na koniec dolej wodę i gotuj wszytko przez ok. 15 minut.

/ 5Domowa harissa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 40 dag papryczek chili, 2 ząbki czosnku, płaska łyżeczka soli, 200 ml oliwy z oliwek, przyprawy: łyżeczka kuminu, łyżeczka suszonej pietruszki, 1/3 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
Rozetnij papryczki wzdłuż i usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój je w kosteczkę. Czosnek obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki (oprócz przypraw i oliwy) umieść w miseczce i zblenduj. Dodaj przyprawy oraz oliwę z oliwek i całość dokładnie wymieszaj. Sos przelej do małych słoiczków, do każdego dodaj odrobinę oliwy i zamknij. Przechowuj w lodówce.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości