Będzie ostro
Jeżeli lubicie ostrą kuchnię, to zapewne spodobają się wam nasze ogniście smaczne propozycje na potrawy z dodatkiem papryczek chili. Zapraszamy! Będzie pysznie.
Chili con carne
Składniki: 60 dag mielonego mięsa wołowego, 2 puszki pomidorów krojonych, szklanka bulionu, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, cebula, 2 papryczki chili, czerwona papryka, olej rzepakowy, 2 ząbki czosnku, przyprawy: szczypta chili, ostrej papryki, słodkiej papryki, kminku, pieprzu cayenne i soli.
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj przyprawy (według swojego smaku) i mięso – wszystko podsmaż, a następnie dodaj bulion i pomidory z puszki. Czerwoną paprykę pokrój w kostkę, a papryczki chili w drobną kosteczkę i dodaj do mięsa. Całość gotuj przez ok. 25 minut. Po tym czasie dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę oraz fasolę i wszytko duś przez 10 minut. Gotowe!
Zobacz także wideo: Pyszny sposóba na faszerowane apryczki chili. Takich jeszcze nie jadłeś!
Szakszuka
Składniki: 4 jajka, 3 ząbki czosnku, puszka pomidorów krojonych, cebula, czerwona papryka, 2 papryczki chili, łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżeczka octu balsamicznego, łyżeczka kuminu, łyżeczka cukru, łyżka oleju rzepakowego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno posiekane papryczki chili. Wszytko smaż przez minutkę. Teraz wlej pomidory, wrzuć paprykę, którą wcześniej pokrój w niedużą kostkę. Dokładnie wymieszaj zawartość patelni i dodaj koncentrat, ocet, cukier, kumin, sól oraz pieprz i wszystko smaż jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie zrób w gęstym sosie 4 wgłębienia i wbij do nich 4 jajka. Wszystko smaż pod przykryciem przez 10 minut (lub aż białka się zetną). Gotową szakszukę posyp posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionym pieczywem.
Sałatka z komosą ryżową na ostro
Składniki: szklanka komosy ryżowej, 2–3 ogórki zielone, 2 pomidory, ½ cebuli cukrowej, 2 czerwone papryczki chili, szczypiorek (według uznania), pęczek natki pietruszki, ½ pęczka mięty, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, listki świeżej bazylii, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Komosę wypłucz pod bieżącą wodą i zalej 1 ½ szklanki wody, posól i gotuj ok. 15 minut bez przykrycia. Po tym czasie zdejmij garnek z gazu i zostaw na ok. 10 minut pod przykryciem, aby komosa wchłonęła więcej wody - jest gotowa, kiedy ziarenka robią się szkliste i przeźroczyste. Wyłóż ją na talerz i ostudź. Ogórki umyj, obierz, pokrój w kosteczkę i wrzuć do dużej miski, dodaj pokrojone pomidory, cebulę, drobno posiekane papryczki chili, szczypiorek, natkę pietruszki i miętę. Do miski dodaj oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszaj i dodaj ostudzoną komosę. To wszytko - jeszcze tylko świeże listki bazylii i kolacja gotowa.
Pikantna zupa z chili
Składniki: 25 dag mielonego mięsa wieprzowego, 25 dag mielonego mięsa wołowego, cebula, 3 ząbki czosnku, łyżka oleju rzepakowego, świeży ogórek, 5 pomidorów, 1/2 puszki kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, 2 papryczki, chili, łyżka koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku, przyprawy: 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, 1 l bulionu.
Przygotowanie:
Na oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dwa rodzaje mięsa mielonego. Teraz czas na przyprawy. Smaż wszystko, aż mięso zarumieni się. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i ogórki. Po kilku minutach dodaj koncentrat pomidorowy, odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Na koniec dolej wodę i gotuj wszytko przez ok. 15 minut.
Domowa harissa
Składniki: 40 dag papryczek chili, 2 ząbki czosnku, płaska łyżeczka soli, 200 ml oliwy z oliwek, przyprawy: łyżeczka kuminu, łyżeczka suszonej pietruszki, 1/3 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
Rozetnij papryczki wzdłuż i usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój je w kosteczkę. Czosnek obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki (oprócz przypraw i oliwy) umieść w miseczce i zblenduj. Dodaj przyprawy oraz oliwę z oliwek i całość dokładnie wymieszaj. Sos przelej do małych słoiczków, do każdego dodaj odrobinę oliwy i zamknij. Przechowuj w lodówce.