Wiórki kokosowe
Wiórki kokosowe są popularnym dodatkiem do ciast, deserów, koktajli oraz wytrawnych dań inspirowanych kuchnią azjatycką. - Wiórki otrzymuje się poprzez wysuszenie i starcie miąższu orzecha kokosowego – pisze Justyna Kubiak. - Produkt ten jest raczej wysokokaloryczny, gdyż w 100 g zawiera prawie 700 kalorii. Dzieje się tak głównie za sprawą tłuszczu, którego zawartość w wiórkach kokosowych waha się na poziomie 60-100 g.
Wiórki kokosowe możemy przygotować w domu. - Otwieramy orzecha kokosowego i wydobywamy z niego miąższ, który obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach – czytamy. - Następnie wiórki rozsypujemy na papierze do pieczenia i zostawiamy do wysuszenia w piekarniku (15 minut w około 100 stopniach). To już wszystko – proces ten nie jest ani zbytnio skomplikowany, ani czasochłonny. Jeden średni orzech wystarczy na 160-180 g wiórków.