Pierogi z kaszą gryczaną
Mąka i kasze należą do produktów niedrogich, więc korzystajmy z nich w kuchni nawet wtedy, kiedy nie musimy oszczędzać. Wydając grosze, zrobimy naprawdę smaczny obiad. Potrzebujemy: pół kilograma mąki, jajko, szklankę kaszy gryczanej, kawałek wędzonego boczku, sól i pieprz. Do mąki wbijamy jajko, dodajemy trochę soli i wodę. Wyrabiamy zwarte ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką na pół godziny. W tym czasie robimy farsz: kaszę gotujemy w osolonej wodzie, boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni. Dodajemy mięso do kaszy i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka. Na każde kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku.