Obiad za 6 złotych. Tanio i smacznie

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 6Sprawdzone przepisy

Obraz
© Getty Images

Ceny żywności z każdym dniem idą do góry. A jeść przecież musimy. Wystarczy jednak odrobina kreatywności, i możemy wyczarować smaczny obiad za jedyne sześć złotych na osobę. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Skrzydełka kurczaka w miodzie

Obraz
© Getty Images

Drób to najbardziej popularne w Polsce mięso, a to głównie z powodu niskiej ceny. Kilogram skrzydełek z kurczaka kosztuje mniej więcej sześć-siedem złotych, a taka ilość wystarczy na obiad dla czterech osób. Potrzebujemy: kilogram skrzydełek, łyżkę sosu sojowego, łyżkę miodu, ostrą paprykę w proszku, pieprz, sól. Skrzydełka przecinamy w stawach, końcówki odrzucamy. W misce łączymy ze sobą miód, sos sojowy i przyprawy, zanurzamy w sosie kawałki kurczaka i dokładnie je nacieramy. Wstawiamy do lodówki na dwie-trzy godziny. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C, układamy skrzydełka na blasze i pieczemy pół godziny. Podajemy z ryżem.

/ 6Pieczone ziemniaki z sałatką śledziową

Obraz
© Getty Images

Ziemniaki są bardzo tanie, a przepisów na ich przygotowanie jest wiele. Duże, mączyste ziemniaki idealnie nadają się do pieczenia. Możemy je podawać z różnymi sosami i farszami. Do kartofli świetnie pasują śledzie. Składniki na obiad dla czterech osób: cztery duże ziemniaki, dwa płaty śledziowe, cebula, śmietana 18 proc., pieprz. Ziemniaki myjemy, nacinamy na krzyż, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Śledzie kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Wlewamy śmietanę, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Upieczone ziemniaki rozkrawamy, układamy na nich sałatkę śledziową i podajemy.

/ 6Makaron z brokułami

Obraz
© Getty Images

W każdej kuchni znajdziemy makaron, jeden z najtańszych produktów spożywczych. 500-gramowe opakowanie wystarczy na dwa obiady dla dwóch osób. Na naszą potrawę musimy przygotować: dwie szklanki drobnego makaronu, pół brokuła, ząbek czosnku, łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz. Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i podzielonego na małe różyczki brokuła. Smażymy chwilę, doprawiamy, dodajemy kilka łyżek wody i dusimy, aż woda wyparuje. Dodajemy brokuła do makaronu i mieszamy.

/ 6Risotto z pulpetami

Obraz
© Getty Images

Zwykłe risotto możemy wzbogacić, dodając do niego małe pulpety z mięsa mielonego. Dzięki temu zrobimy pyszny i bardzo sycący posiłek. Składniki: ryż arborio, łodygę selera, cebulę, czosnek, wywar drobiowy, pół kilograma mięsa mielonego, natkę pietruszki, jajko, oliwę, kilka łyżek bułki tartej, sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i seler, podsmażamy i wrzucamy ryż. Gdy się lekko zeszkli, wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym gazie. Mięso łączymy w misce z posiekaną natką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujemy małe pulpety, smażymy je na patelni i dodajemy do ugotowanego risotto.

/ 6Pierogi z kaszą gryczaną

Obraz
© Getty Images

Mąka i kasze należą do produktów niedrogich, więc korzystajmy z nich w kuchni nawet wtedy, kiedy nie musimy oszczędzać. Wydając grosze, zrobimy naprawdę smaczny obiad. Potrzebujemy: pół kilograma mąki, jajko, szklankę kaszy gryczanej, kawałek wędzonego boczku, sól i pieprz. Do mąki wbijamy jajko, dodajemy trochę soli i wodę. Wyrabiamy zwarte ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką na pół godziny. W tym czasie robimy farsz: kaszę gotujemy w osolonej wodzie, boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni. Dodajemy mięso do kaszy i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka. Na każde kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,