Obiad za 6 złotych. Tanio i smacznie

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 6Sprawdzone przepisy

Obraz
© Getty Images

Ceny żywności z każdym dniem idą do góry. A jeść przecież musimy. Wystarczy jednak odrobina kreatywności, i możemy wyczarować smaczny obiad za jedyne sześć złotych na osobę. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Skrzydełka kurczaka w miodzie

Obraz
© Getty Images

Drób to najbardziej popularne w Polsce mięso, a to głównie z powodu niskiej ceny. Kilogram skrzydełek z kurczaka kosztuje mniej więcej sześć-siedem złotych, a taka ilość wystarczy na obiad dla czterech osób. Potrzebujemy: kilogram skrzydełek, łyżkę sosu sojowego, łyżkę miodu, ostrą paprykę w proszku, pieprz, sól. Skrzydełka przecinamy w stawach, końcówki odrzucamy. W misce łączymy ze sobą miód, sos sojowy i przyprawy, zanurzamy w sosie kawałki kurczaka i dokładnie je nacieramy. Wstawiamy do lodówki na dwie-trzy godziny. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C, układamy skrzydełka na blasze i pieczemy pół godziny. Podajemy z ryżem.

/ 6Pieczone ziemniaki z sałatką śledziową

Obraz
© Getty Images

Ziemniaki są bardzo tanie, a przepisów na ich przygotowanie jest wiele. Duże, mączyste ziemniaki idealnie nadają się do pieczenia. Możemy je podawać z różnymi sosami i farszami. Do kartofli świetnie pasują śledzie. Składniki na obiad dla czterech osób: cztery duże ziemniaki, dwa płaty śledziowe, cebula, śmietana 18 proc., pieprz. Ziemniaki myjemy, nacinamy na krzyż, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Śledzie kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Wlewamy śmietanę, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Upieczone ziemniaki rozkrawamy, układamy na nich sałatkę śledziową i podajemy.

/ 6Makaron z brokułami

Obraz
© Getty Images

W każdej kuchni znajdziemy makaron, jeden z najtańszych produktów spożywczych. 500-gramowe opakowanie wystarczy na dwa obiady dla dwóch osób. Na naszą potrawę musimy przygotować: dwie szklanki drobnego makaronu, pół brokuła, ząbek czosnku, łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz. Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i podzielonego na małe różyczki brokuła. Smażymy chwilę, doprawiamy, dodajemy kilka łyżek wody i dusimy, aż woda wyparuje. Dodajemy brokuła do makaronu i mieszamy.

/ 6Risotto z pulpetami

Obraz
© Getty Images

Zwykłe risotto możemy wzbogacić, dodając do niego małe pulpety z mięsa mielonego. Dzięki temu zrobimy pyszny i bardzo sycący posiłek. Składniki: ryż arborio, łodygę selera, cebulę, czosnek, wywar drobiowy, pół kilograma mięsa mielonego, natkę pietruszki, jajko, oliwę, kilka łyżek bułki tartej, sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i seler, podsmażamy i wrzucamy ryż. Gdy się lekko zeszkli, wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym gazie. Mięso łączymy w misce z posiekaną natką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujemy małe pulpety, smażymy je na patelni i dodajemy do ugotowanego risotto.

/ 6Pierogi z kaszą gryczaną

Obraz
© Getty Images

Mąka i kasze należą do produktów niedrogich, więc korzystajmy z nich w kuchni nawet wtedy, kiedy nie musimy oszczędzać. Wydając grosze, zrobimy naprawdę smaczny obiad. Potrzebujemy: pół kilograma mąki, jajko, szklankę kaszy gryczanej, kawałek wędzonego boczku, sól i pieprz. Do mąki wbijamy jajko, dodajemy trochę soli i wodę. Wyrabiamy zwarte ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką na pół godziny. W tym czasie robimy farsz: kaszę gotujemy w osolonej wodzie, boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni. Dodajemy mięso do kaszy i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka. Na każde kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia