Sprawdzone przepisy
Ceny żywności z każdym dniem idą do góry. A jeść przecież musimy. Wystarczy jednak odrobina kreatywności, i możemy wyczarować smaczny obiad za jedyne sześć złotych na osobę. Oto kilka naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Skrzydełka kurczaka w miodzie
Drób to najbardziej popularne w Polsce mięso, a to głównie z powodu niskiej ceny. Kilogram skrzydełek z kurczaka kosztuje mniej więcej sześć-siedem złotych, a taka ilość wystarczy na obiad dla czterech osób. Potrzebujemy: kilogram skrzydełek, łyżkę sosu sojowego, łyżkę miodu, ostrą paprykę w proszku, pieprz, sól. Skrzydełka przecinamy w stawach, końcówki odrzucamy. W misce łączymy ze sobą miód, sos sojowy i przyprawy, zanurzamy w sosie kawałki kurczaka i dokładnie je nacieramy. Wstawiamy do lodówki na dwie-trzy godziny. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C, układamy skrzydełka na blasze i pieczemy pół godziny. Podajemy z ryżem.
Pieczone ziemniaki z sałatką śledziową
Ziemniaki są bardzo tanie, a przepisów na ich przygotowanie jest wiele. Duże, mączyste ziemniaki idealnie nadają się do pieczenia. Możemy je podawać z różnymi sosami i farszami. Do kartofli świetnie pasują śledzie. Składniki na obiad dla czterech osób: cztery duże ziemniaki, dwa płaty śledziowe, cebula, śmietana 18 proc., pieprz. Ziemniaki myjemy, nacinamy na krzyż, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Śledzie kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Wlewamy śmietanę, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Upieczone ziemniaki rozkrawamy, układamy na nich sałatkę śledziową i podajemy.
Makaron z brokułami
W każdej kuchni znajdziemy makaron, jeden z najtańszych produktów spożywczych. 500-gramowe opakowanie wystarczy na dwa obiady dla dwóch osób. Na naszą potrawę musimy przygotować: dwie szklanki drobnego makaronu, pół brokuła, ząbek czosnku, łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz. Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i podzielonego na małe różyczki brokuła. Smażymy chwilę, doprawiamy, dodajemy kilka łyżek wody i dusimy, aż woda wyparuje. Dodajemy brokuła do makaronu i mieszamy.
Risotto z pulpetami
Zwykłe risotto możemy wzbogacić, dodając do niego małe pulpety z mięsa mielonego. Dzięki temu zrobimy pyszny i bardzo sycący posiłek. Składniki: ryż arborio, łodygę selera, cebulę, czosnek, wywar drobiowy, pół kilograma mięsa mielonego, natkę pietruszki, jajko, oliwę, kilka łyżek bułki tartej, sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i seler, podsmażamy i wrzucamy ryż. Gdy się lekko zeszkli, wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym gazie. Mięso łączymy w misce z posiekaną natką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujemy małe pulpety, smażymy je na patelni i dodajemy do ugotowanego risotto.
Pierogi z kaszą gryczaną
Mąka i kasze należą do produktów niedrogich, więc korzystajmy z nich w kuchni nawet wtedy, kiedy nie musimy oszczędzać. Wydając grosze, zrobimy naprawdę smaczny obiad. Potrzebujemy: pół kilograma mąki, jajko, szklankę kaszy gryczanej, kawałek wędzonego boczku, sól i pieprz. Do mąki wbijamy jajko, dodajemy trochę soli i wodę. Wyrabiamy zwarte ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką na pół godziny. W tym czasie robimy farsz: kaszę gotujemy w osolonej wodzie, boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni. Dodajemy mięso do kaszy i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka. Na każde kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku.