Nietolerancja laktozy – co to jest?
Najprościej mówiąc, nietolerancja laktozy to niezdolność organizmu do prawidłowego strawienia laktozy – cukru mlecznego. - Z wiekiem u części osób zanika zdolność do produkcji enzymu (laktazy), który trawi ten cukier – mówi dietetyk. - Skutkiem tego może być biegunka, bóle brzucha występujące po spożyciu mleka. Nietolerancja laktozy może być też wrodzona, czyli mieć podłoże genetyczne. Jeżeli zaobserwujemy, że po spożyciu mleka (w którym laktoza występuje w dużej ilości) pojawia się biegunka lub bóle brzucha, a jednocześnie spożycie żółtego sera (niewielkie ilości laktozy) nie daje takich dolegliwości, to wtedy możemy podejrzewać nietolerancję laktozy. Gdy mamy nietolerancję laktozy, możemy tolerować niewielkie ilości mleka np. dodatku do kawy. Badania, które pozwalają stwierdzić występowanie nietolerancji laktozy to wodorowy test oddechowy oraz badania genetyczne na nietolerancję laktozy (w zależności od przyczyny). Nietolerancja laktozy nie wyklucza wyłączenia wszystkich produktów mlecznych z diety – te zawierają bowiem różne jej ilości. Warto podkreślić, że nietolerancja laktozy to nie to samo co alergia na białka mleka krowiego – pojęcia te często bywają mylone.