Klopsiki z ziołami i chili w sosie chrzanowym
Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 1/2 białej bułki (może być czerstwa), jajko, 1/2 szklanki mleka, łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki posiekanego tymianku, 2 łyżki posiekanej mięty, 1/2 papryczki chili, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, 150 g chrzanu z żurawiną, 150 g serka mascarpone, 100 ml wody.
Przygotowanie:
Bułkę (najlepiej kajzerkę) podziel na kilka kawałków i zalej mlekiem aby miękła. Do mięsa mielonego dodaj jajko, bułkę, pietruszkę, tymianek, miętę, drobno posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz do smaku i wszystko mieszamy. Włóż mięso do lodówki, a po godzinie zacznij formować z niego kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i obsmaż je na rozgrzanym oleju. W miseczce wymieszaj chrzan, serek mascarpone wraz z wodą, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i tak powstałą mieszanką zalej klopsiki. Całość duś jeszcze przez kilka minut i gotowe – smacznego!