Nasiona sezamu
Ziarna sezamu to źródło wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, selenu, manganu, fosforu, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witaminy E, A, błonnika, dobrze przyswajalnego przez nasz organizm białka bogatego w tryptofan, który między innymi biorąc udział w produkcji serotoniny i melaniny przyczynia się do poprawy jakości naszego snu i wpływa korzystnie na nasz nastrój. W małych ziarenkach sezamu znajdziemy również dość dużą zawartość regulujących gospodarkę hormonalną lignanów i obniżających poziom "złego" cholesterolu roślinnych fitosteroli. Sezam wspomaga pracę naszego mózgu, usprawnia pamięć i zwiększa koncentrację, wspomaga organizm w obronie przed niektórymi nowotworami, pomaga w usuwaniu toksyn, niweluje działanie wolnych rodników, dba o nasze kości i wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Sezam ma delikatny orzechowy smak i doskonale nadaje się do różnego rodzaju deserów, dań obiadowych, koktajli i sałatek, a ze względu na niski indeks glikemiczny może być składnikiem diety osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność.