Pomarańcze nadziewane mięsem
Połączenie mięsa z owocami cytrusowymi to w Polsce egzotyka. A jednak w krajach arabskich potrawy, które zawierają oba te składniki są bardzo popularne. Do przygotowania jednego z takich dań potrzebujemy: dwie duże pomarańcze, 200 gramów mięsa mielonego (wieprzowego), ząbek czosnku, mielone chili, mielony kmin rzymski, suszony tymianek, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Pomarańcze kroimy na pół, nożem wydrążamy miąższ, pozostawiając pół centymetra przy skórce. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy mięso i smażymy kila minut. Dodajemy siekany czosnek, przyprawy i miąższ z pomarańczy. Dusimy kilka minut, przekładamy farsz do wydrążonych pomarańczy i zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.