Nietypowe zestawienia smakowe

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© iStock.com

Są produkty, które na pierwszy rzut oka zupełnie do siebie nie pasują. A jednak teoria to jedno, a praktyka drugie. Łącząc ze sobą pozornie kompletnie niepasujące składniki, możemy otrzymać zaskakująco smaczne i oryginalne dania. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Pomarańcze nadziewane mięsem

Obraz
© iStock.com

Połączenie mięsa z owocami cytrusowymi to w Polsce egzotyka. A jednak w krajach arabskich potrawy, które zawierają oba te składniki są bardzo popularne. Do przygotowania jednego z takich dań potrzebujemy: dwie duże pomarańcze, 200 gramów mięsa mielonego (wieprzowego), ząbek czosnku, mielone chili, mielony kmin rzymski, suszony tymianek, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Pomarańcze kroimy na pół, nożem wydrążamy miąższ, pozostawiając pół centymetra przy skórce. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy mięso i smażymy kila minut. Dodajemy siekany czosnek, przyprawy i miąższ z pomarańczy. Dusimy kilka minut, przekładamy farsz do wydrążonych pomarańczy i zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

/ 6Sałatka z pomidorów i truskawek

Obraz
© iStock.com

Pomidory same w sobie są słodkie i lekko kwaskowate, ale ich smak zdecydowanie poprawia cukier. Zamiast jednak dodawać go w „naturalnej” formie, możemy zastąpić je owocami. Do naszej sałatki potrzebujemy: szklankę pomidorów koktajlowych, szklankę truskawek, świeży tymianek, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, szczypiorek, sól i pieprz. Pomidory i truskawki kroimy na pół. Szczypiorek i tymianek siekamy. Z oliwy, octu, soli i pieprzu robimy winegret, wlewamy go do pomidorów z truskawkami, dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem.

/ 6Surówka z kapusty kiszonej z ananasem

Obraz
© Shutterstock.com

Staropolska kiszona kapusta i egzotyczny ananas? Wydawałoby się, że to karkołomne połączenie. A jednak efekt jest zdumiewająco smaczny. Do zrobienia surówki potrzebujemy: dwie szklanki odsączonej kapusty kiszonek, dwa plasterki ananasa z puszki, oliwę z oliwek, natkę pietruszki i pieprz. Kapustę siekamy niezbyt drobno, ananasa kroimy w kostkę. Natkę siekamy. Łączymy wszystkie składniki z oliwą i doprawiamy pieprzem.

/ 6Sos z czekolady i chili

Obraz
© iStock.com

Meksykańskie sosy, czyli mole, zaskakują często bogactwem smaku. Jednym z najpopularniejszych sosów do drobiu jest ten na bazie czekolady. Do jego przygotowania potrzebujemy: die suszone papryczki chili, cebulę, dwa ząbki czosnku, dwa pomidory, kawałek gorzkiej czekolady, kmin rzymski, mieloną kolendrę, mielone chili, prażone ziarna sezamu, pieprz, sól, oliwę z oliwek. Pomidory kroimy w kostkę, papryczki chili moczymy we wrzątku i siekamy. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, czosnek i pomidory, dodajemy chili i przyprawy. Wlewamy trochę wody i dusimy wszystko. Pod koniec wrzucamy startą na tarce czekoladę i sezam. Mieszamy i gotowe.

/ 6Szynka pieczona w coli

Obraz
© Shutterstock.com | shutterstock.com

Mięso i słodka cola to, wbrew pozorom, idealne połączenie. Dzięki temu mięso jest mięciutkie, kruche i bardzo aromatyczne. Na pieczeń potrzebne nam będą: kawałek świeżej szynki wieprzowej, cebula, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, litr coli, sól. Mięso myjemy, osuszamy i wkładamy do dużej miski. Dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę, całe ząbki czosnku i przyprawy. Zalewamy wszystko colą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. PO tym czasie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, wlewamy marynatę i pieczemy około trzy godziny w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości