Kulinarne inspiracje
Są produkty, które na pierwszy rzut oka zupełnie do siebie nie pasują. A jednak teoria to jedno, a praktyka drugie. Łącząc ze sobą pozornie kompletnie niepasujące składniki, możemy otrzymać zaskakująco smaczne i oryginalne dania. Oto kilka naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Pomarańcze nadziewane mięsem
Połączenie mięsa z owocami cytrusowymi to w Polsce egzotyka. A jednak w krajach arabskich potrawy, które zawierają oba te składniki są bardzo popularne. Do przygotowania jednego z takich dań potrzebujemy: dwie duże pomarańcze, 200 gramów mięsa mielonego (wieprzowego), ząbek czosnku, mielone chili, mielony kmin rzymski, suszony tymianek, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Pomarańcze kroimy na pół, nożem wydrążamy miąższ, pozostawiając pół centymetra przy skórce. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy mięso i smażymy kila minut. Dodajemy siekany czosnek, przyprawy i miąższ z pomarańczy. Dusimy kilka minut, przekładamy farsz do wydrążonych pomarańczy i zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Sałatka z pomidorów i truskawek
Pomidory same w sobie są słodkie i lekko kwaskowate, ale ich smak zdecydowanie poprawia cukier. Zamiast jednak dodawać go w „naturalnej” formie, możemy zastąpić je owocami. Do naszej sałatki potrzebujemy: szklankę pomidorów koktajlowych, szklankę truskawek, świeży tymianek, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, szczypiorek, sól i pieprz. Pomidory i truskawki kroimy na pół. Szczypiorek i tymianek siekamy. Z oliwy, octu, soli i pieprzu robimy winegret, wlewamy go do pomidorów z truskawkami, dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem.
Surówka z kapusty kiszonej z ananasem
Staropolska kiszona kapusta i egzotyczny ananas? Wydawałoby się, że to karkołomne połączenie. A jednak efekt jest zdumiewająco smaczny. Do zrobienia surówki potrzebujemy: dwie szklanki odsączonej kapusty kiszonek, dwa plasterki ananasa z puszki, oliwę z oliwek, natkę pietruszki i pieprz. Kapustę siekamy niezbyt drobno, ananasa kroimy w kostkę. Natkę siekamy. Łączymy wszystkie składniki z oliwą i doprawiamy pieprzem.
Sos z czekolady i chili
Meksykańskie sosy, czyli mole, zaskakują często bogactwem smaku. Jednym z najpopularniejszych sosów do drobiu jest ten na bazie czekolady. Do jego przygotowania potrzebujemy: die suszone papryczki chili, cebulę, dwa ząbki czosnku, dwa pomidory, kawałek gorzkiej czekolady, kmin rzymski, mieloną kolendrę, mielone chili, prażone ziarna sezamu, pieprz, sól, oliwę z oliwek. Pomidory kroimy w kostkę, papryczki chili moczymy we wrzątku i siekamy. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, czosnek i pomidory, dodajemy chili i przyprawy. Wlewamy trochę wody i dusimy wszystko. Pod koniec wrzucamy startą na tarce czekoladę i sezam. Mieszamy i gotowe.
Szynka pieczona w coli
Mięso i słodka cola to, wbrew pozorom, idealne połączenie. Dzięki temu mięso jest mięciutkie, kruche i bardzo aromatyczne. Na pieczeń potrzebne nam będą: kawałek świeżej szynki wieprzowej, cebula, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, litr coli, sól. Mięso myjemy, osuszamy i wkładamy do dużej miski. Dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę, całe ząbki czosnku i przyprawy. Zalewamy wszystko colą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. PO tym czasie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, wlewamy marynatę i pieczemy około trzy godziny w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C.