Pulpety w słoikach
Mięsne przetwory nie są tak popularne jak kiedyś, bo ich przygotowanie wymaga czasu i dokładności, by się nie zepsuły. Istnieją jednak bardzo proste przepisy, a jednym z nich jest właśnie ten na pulpety. Najpierw mieszamy w misce mięso mielone, jajko, trochę bułki tartej, sól, pieprz i mielone ziele angielskie. Robimy z masy małe pulpety i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu. Zdejmujemy z patelni i osączamy. Do garnka wlewamy bulion drobiowy. Wrzucamy pokrojoną cebulę, startą marchewkę, posiekany czosnek i wszystko gotujemy, aż ubędzie połowa płynu, a warzywa się rozgotują. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy pulpety do słoików, zalewamy gorącym płynem, zakręcamy delikatnie słoiki i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez godzinę. Studzimy przez sześć godzin i pasteryzujemy ponownie. Ustawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu.