Nietypowe weki, czyli przetwory na zimę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 8Przygotuj się na zimę

Obraz
© 123RF

Kiedyś przygotowywanie przetworów na zimę było koniecznością. Dziś możemy się bez tego obyć, jednak robienie domowych weków to jeden z kulinarnych trendów ostatnich lat. Nie tylko dlatego, że przygotowując przetwory samodzielnie dokładnie wiemy co znajduje się w słoiku, ale też ze względu na szeroki wachlarz możliwości. Choć kiszone ogórki czy korniszony wciąż są w modzie, warto przygotować bardziej spektakularne dania na zimę. Oto nasze propozycje.

/ 8Sałatka z papryki

Obraz
© 123RF

Sałatki w słoikach to idealny pomysł. Zimą wystarczy otworzyć taki słoik i już mamy gotowy, pełen witamin dodatek do obiadu. Paprykę kroimy w paski, pomidory, ogórki i cebulę w plasterki. Warzywa wrzucamy do miski i lekko posypujemy solą. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżkę octu, trochę oliwy, sól, cukier, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i lekko tylko studzimy. W słoiku układamy warzywa, zalewamy je przygotowanym, ciepłym płynem, i ustawiamy słoiki na pokrywce. Studzimy. W lodówce możemy przechowywać taką sałatkę kilka miesięcy.

/ 8Sałatka szwedzka z ogórków

Obraz
© 123RF

Ogórków nie obieramy i kroimy je w bardzo cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, a marchewkę ścieramy na najgrubszych oczkach tarki. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy cukier, sól, pieprz, łyżkę octu i posiekany ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu. Doprawiamy ewentualnie solą lub cukrem i wkładamy do wyparzonych słoików. Ugniatamy jak najściślej się da i zakręcamy słoiki. Taka sałatka najlepsza jest po kilku tygodniach, ale i po miesiącach jest smaczna.

/ 8Jabłka w słoikach

Obraz
© 123RF

Całe jabłka na zimę? A dlaczego nie! Małe jabłka dokładnie myjemy, wkładamy do pękatych słoików. Jeśli chcemy, by zmieściło się ich więcej, możemy przekroić je na pół i wyciąć gniazda nasienne. Zalewę przygotowujemy z wody, cukru, goździków i kawałka cynamonu. Wszystko gotujemy i studzimy, a następnie zalewamy jabłka i gotujemy na bardzo małym ogniu około pół godziny. Studzimy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Takie jabłka idealnie nadają się do szarlotki lub jako dodatek do mięs.

/ 8Sos pomidorowy do pizzy

Obraz
© Shutterstock.com

Przygotowanie dobrego sosu pomidorowego do pizzy jest często bardziej pracochłonne niż zrobienie samego placka. Dlatego też warto pokusić się o zapas takiego sosu. Małą cukinię ścieramy na tarce, podobnie jak cebulę i kilka ząbków czosnku. Pomidory obieramy ze skórki, wyrzucamy nasiona, a miąższ drobno kroimy. Wszystkie warzywa wrzucamy na głęboką patelnię. Lekko podsmażamy. Dodajemy sól, pieprz, cukier i trochę octu. Dusimy kilka minut. Gdy warzywa się rozgotują, dodajemy drobno posiekane listki bazylii i tymianku. Wszystko mieszamy, ewentualnie dolewamy trochę wody. Ciepły sos wlewamy do małych słoiczków i mocno zakręcamy. Gotowe.

/ 8Ryby w occie

Obraz
© 123RF

Ryby w occie to zdrowa i smaczna przekąska na zimę. Do przygotowania tego dania możemy użyć przede wszystkich ryb słodkowodnych, takich jak płocie, okonie, liny, szczupaki, sumy czy sandacze, ale równie dobrze może to być dorsz. Ryby czyścimy, małe pozostawiamy w całości, większe kroimy w dzwonka. Posypujemy je solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Zalewa składa się z wody, oliwy, octu, soli, pieprzu w ziarnach, cukru i cebuli. Wszystkie składniki zalewy gotujemy. Ryby układamy delikatnie w słoikach i zalewamy. Potrawa jest gotowa po kilku tygodniach.

/ 8Chutney ze śliwek

Obraz
© Shutterstock.com

Chutney to indyjski słodko-ostro-kwaśny sos, dodatek do wielu dań. Podstawą każdego sosu tego rodzaju są owoce, a że właśnie zaczął się sezon na śliwki, to wykorzystajmy ten moment. Ze śliwek usuwamy pestki, wrzucamy je do rondla z grubym dnem. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Posypujemy śliwki i cebulę cukrem. Dodajemy kilka łyżek octu winnego, kawałek cynamonu, papryczki chili, sól, ziarna pieprzu, anyż gwiazdkowy, kilka goździków, kilka ziaren ziela angielskiego, starty na tarce kawałek imbiru, trochę wody i wszystko gotujemy mieszając około dwie godziny. Sos przekładamy do małych słoików i trzymamy w lodówce.

/ 8Pulpety w słoikach

Obraz
© iStock.com

Mięsne przetwory nie są tak popularne jak kiedyś, bo ich przygotowanie wymaga czasu i dokładności, by się nie zepsuły. Istnieją jednak bardzo proste przepisy, a jednym z nich jest właśnie ten na pulpety. Najpierw mieszamy w misce mięso mielone, jajko, trochę bułki tartej, sól, pieprz i mielone ziele angielskie. Robimy z masy małe pulpety i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu. Zdejmujemy z patelni i osączamy. Do garnka wlewamy bulion drobiowy. Wrzucamy pokrojoną cebulę, startą marchewkę, posiekany czosnek i wszystko gotujemy, aż ubędzie połowa płynu, a warzywa się rozgotują. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy pulpety do słoików, zalewamy gorącym płynem, zakręcamy delikatnie słoiki i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez godzinę. Studzimy przez sześć godzin i pasteryzujemy ponownie. Ustawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja