Przygotuj się na zimę
Kiedyś przygotowywanie przetworów na zimę było koniecznością. Dziś możemy się bez tego obyć, jednak robienie domowych weków to jeden z kulinarnych trendów ostatnich lat. Nie tylko dlatego, że przygotowując przetwory samodzielnie dokładnie wiemy co znajduje się w słoiku, ale też ze względu na szeroki wachlarz możliwości. Choć kiszone ogórki czy korniszony wciąż są w modzie, warto przygotować bardziej spektakularne dania na zimę. Oto nasze propozycje.
Sałatka z papryki
Sałatki w słoikach to idealny pomysł. Zimą wystarczy otworzyć taki słoik i już mamy gotowy, pełen witamin dodatek do obiadu. Paprykę kroimy w paski, pomidory, ogórki i cebulę w plasterki. Warzywa wrzucamy do miski i lekko posypujemy solą. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżkę octu, trochę oliwy, sól, cukier, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i lekko tylko studzimy. W słoiku układamy warzywa, zalewamy je przygotowanym, ciepłym płynem, i ustawiamy słoiki na pokrywce. Studzimy. W lodówce możemy przechowywać taką sałatkę kilka miesięcy.
Sałatka szwedzka z ogórków
Ogórków nie obieramy i kroimy je w bardzo cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, a marchewkę ścieramy na najgrubszych oczkach tarki. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy cukier, sól, pieprz, łyżkę octu i posiekany ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu. Doprawiamy ewentualnie solą lub cukrem i wkładamy do wyparzonych słoików. Ugniatamy jak najściślej się da i zakręcamy słoiki. Taka sałatka najlepsza jest po kilku tygodniach, ale i po miesiącach jest smaczna.
Jabłka w słoikach
Całe jabłka na zimę? A dlaczego nie! Małe jabłka dokładnie myjemy, wkładamy do pękatych słoików. Jeśli chcemy, by zmieściło się ich więcej, możemy przekroić je na pół i wyciąć gniazda nasienne. Zalewę przygotowujemy z wody, cukru, goździków i kawałka cynamonu. Wszystko gotujemy i studzimy, a następnie zalewamy jabłka i gotujemy na bardzo małym ogniu około pół godziny. Studzimy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Takie jabłka idealnie nadają się do szarlotki lub jako dodatek do mięs.
Sos pomidorowy do pizzy
Przygotowanie dobrego sosu pomidorowego do pizzy jest często bardziej pracochłonne niż zrobienie samego placka. Dlatego też warto pokusić się o zapas takiego sosu. Małą cukinię ścieramy na tarce, podobnie jak cebulę i kilka ząbków czosnku. Pomidory obieramy ze skórki, wyrzucamy nasiona, a miąższ drobno kroimy. Wszystkie warzywa wrzucamy na głęboką patelnię. Lekko podsmażamy. Dodajemy sól, pieprz, cukier i trochę octu. Dusimy kilka minut. Gdy warzywa się rozgotują, dodajemy drobno posiekane listki bazylii i tymianku. Wszystko mieszamy, ewentualnie dolewamy trochę wody. Ciepły sos wlewamy do małych słoiczków i mocno zakręcamy. Gotowe.
Ryby w occie
Ryby w occie to zdrowa i smaczna przekąska na zimę. Do przygotowania tego dania możemy użyć przede wszystkich ryb słodkowodnych, takich jak płocie, okonie, liny, szczupaki, sumy czy sandacze, ale równie dobrze może to być dorsz. Ryby czyścimy, małe pozostawiamy w całości, większe kroimy w dzwonka. Posypujemy je solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Zalewa składa się z wody, oliwy, octu, soli, pieprzu w ziarnach, cukru i cebuli. Wszystkie składniki zalewy gotujemy. Ryby układamy delikatnie w słoikach i zalewamy. Potrawa jest gotowa po kilku tygodniach.
Chutney ze śliwek
Chutney to indyjski słodko-ostro-kwaśny sos, dodatek do wielu dań. Podstawą każdego sosu tego rodzaju są owoce, a że właśnie zaczął się sezon na śliwki, to wykorzystajmy ten moment. Ze śliwek usuwamy pestki, wrzucamy je do rondla z grubym dnem. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Posypujemy śliwki i cebulę cukrem. Dodajemy kilka łyżek octu winnego, kawałek cynamonu, papryczki chili, sól, ziarna pieprzu, anyż gwiazdkowy, kilka goździków, kilka ziaren ziela angielskiego, starty na tarce kawałek imbiru, trochę wody i wszystko gotujemy mieszając około dwie godziny. Sos przekładamy do małych słoików i trzymamy w lodówce.
Pulpety w słoikach
Mięsne przetwory nie są tak popularne jak kiedyś, bo ich przygotowanie wymaga czasu i dokładności, by się nie zepsuły. Istnieją jednak bardzo proste przepisy, a jednym z nich jest właśnie ten na pulpety. Najpierw mieszamy w misce mięso mielone, jajko, trochę bułki tartej, sól, pieprz i mielone ziele angielskie. Robimy z masy małe pulpety i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu. Zdejmujemy z patelni i osączamy. Do garnka wlewamy bulion drobiowy. Wrzucamy pokrojoną cebulę, startą marchewkę, posiekany czosnek i wszystko gotujemy, aż ubędzie połowa płynu, a warzywa się rozgotują. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy pulpety do słoików, zalewamy gorącym płynem, zakręcamy delikatnie słoiki i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez godzinę. Studzimy przez sześć godzin i pasteryzujemy ponownie. Ustawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu.