WAŻNE
TERAZ

Znamy pierwszą finalistkę WTA Finals! Rybakina lepsza

Nietypowe weki, czyli przetwory na zimę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 8Przygotuj się na zimę

Obraz
© 123RF

Kiedyś przygotowywanie przetworów na zimę było koniecznością. Dziś możemy się bez tego obyć, jednak robienie domowych weków to jeden z kulinarnych trendów ostatnich lat. Nie tylko dlatego, że przygotowując przetwory samodzielnie dokładnie wiemy co znajduje się w słoiku, ale też ze względu na szeroki wachlarz możliwości. Choć kiszone ogórki czy korniszony wciąż są w modzie, warto przygotować bardziej spektakularne dania na zimę. Oto nasze propozycje.

/ 8Sałatka z papryki

Obraz
© 123RF

Sałatki w słoikach to idealny pomysł. Zimą wystarczy otworzyć taki słoik i już mamy gotowy, pełen witamin dodatek do obiadu. Paprykę kroimy w paski, pomidory, ogórki i cebulę w plasterki. Warzywa wrzucamy do miski i lekko posypujemy solą. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżkę octu, trochę oliwy, sól, cukier, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i lekko tylko studzimy. W słoiku układamy warzywa, zalewamy je przygotowanym, ciepłym płynem, i ustawiamy słoiki na pokrywce. Studzimy. W lodówce możemy przechowywać taką sałatkę kilka miesięcy.

/ 8Sałatka szwedzka z ogórków

Obraz
© 123RF

Ogórków nie obieramy i kroimy je w bardzo cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, a marchewkę ścieramy na najgrubszych oczkach tarki. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy cukier, sól, pieprz, łyżkę octu i posiekany ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu. Doprawiamy ewentualnie solą lub cukrem i wkładamy do wyparzonych słoików. Ugniatamy jak najściślej się da i zakręcamy słoiki. Taka sałatka najlepsza jest po kilku tygodniach, ale i po miesiącach jest smaczna.

/ 8Jabłka w słoikach

Obraz
© 123RF

Całe jabłka na zimę? A dlaczego nie! Małe jabłka dokładnie myjemy, wkładamy do pękatych słoików. Jeśli chcemy, by zmieściło się ich więcej, możemy przekroić je na pół i wyciąć gniazda nasienne. Zalewę przygotowujemy z wody, cukru, goździków i kawałka cynamonu. Wszystko gotujemy i studzimy, a następnie zalewamy jabłka i gotujemy na bardzo małym ogniu około pół godziny. Studzimy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Takie jabłka idealnie nadają się do szarlotki lub jako dodatek do mięs.

/ 8Sos pomidorowy do pizzy

Obraz
© Shutterstock.com

Przygotowanie dobrego sosu pomidorowego do pizzy jest często bardziej pracochłonne niż zrobienie samego placka. Dlatego też warto pokusić się o zapas takiego sosu. Małą cukinię ścieramy na tarce, podobnie jak cebulę i kilka ząbków czosnku. Pomidory obieramy ze skórki, wyrzucamy nasiona, a miąższ drobno kroimy. Wszystkie warzywa wrzucamy na głęboką patelnię. Lekko podsmażamy. Dodajemy sól, pieprz, cukier i trochę octu. Dusimy kilka minut. Gdy warzywa się rozgotują, dodajemy drobno posiekane listki bazylii i tymianku. Wszystko mieszamy, ewentualnie dolewamy trochę wody. Ciepły sos wlewamy do małych słoiczków i mocno zakręcamy. Gotowe.

/ 8Ryby w occie

Obraz
© 123RF

Ryby w occie to zdrowa i smaczna przekąska na zimę. Do przygotowania tego dania możemy użyć przede wszystkich ryb słodkowodnych, takich jak płocie, okonie, liny, szczupaki, sumy czy sandacze, ale równie dobrze może to być dorsz. Ryby czyścimy, małe pozostawiamy w całości, większe kroimy w dzwonka. Posypujemy je solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Zalewa składa się z wody, oliwy, octu, soli, pieprzu w ziarnach, cukru i cebuli. Wszystkie składniki zalewy gotujemy. Ryby układamy delikatnie w słoikach i zalewamy. Potrawa jest gotowa po kilku tygodniach.

/ 8Chutney ze śliwek

Obraz
© Shutterstock.com

Chutney to indyjski słodko-ostro-kwaśny sos, dodatek do wielu dań. Podstawą każdego sosu tego rodzaju są owoce, a że właśnie zaczął się sezon na śliwki, to wykorzystajmy ten moment. Ze śliwek usuwamy pestki, wrzucamy je do rondla z grubym dnem. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Posypujemy śliwki i cebulę cukrem. Dodajemy kilka łyżek octu winnego, kawałek cynamonu, papryczki chili, sól, ziarna pieprzu, anyż gwiazdkowy, kilka goździków, kilka ziaren ziela angielskiego, starty na tarce kawałek imbiru, trochę wody i wszystko gotujemy mieszając około dwie godziny. Sos przekładamy do małych słoików i trzymamy w lodówce.

/ 8Pulpety w słoikach

Obraz
© iStock.com

Mięsne przetwory nie są tak popularne jak kiedyś, bo ich przygotowanie wymaga czasu i dokładności, by się nie zepsuły. Istnieją jednak bardzo proste przepisy, a jednym z nich jest właśnie ten na pulpety. Najpierw mieszamy w misce mięso mielone, jajko, trochę bułki tartej, sól, pieprz i mielone ziele angielskie. Robimy z masy małe pulpety i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu. Zdejmujemy z patelni i osączamy. Do garnka wlewamy bulion drobiowy. Wrzucamy pokrojoną cebulę, startą marchewkę, posiekany czosnek i wszystko gotujemy, aż ubędzie połowa płynu, a warzywa się rozgotują. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy pulpety do słoików, zalewamy gorącym płynem, zakręcamy delikatnie słoiki i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez godzinę. Studzimy przez sześć godzin i pasteryzujemy ponownie. Ustawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika