Ślimaczki z pieczarkami
Na tę wyjątkowo smaczną przekąskę potrzebne nam będą: jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego, pół kilograma pieczarek, dwie cebule, ostra papryka, dużo pieprzu i sól. Pieczarki myjemy, suszymy, kroimy na małe kawałki. Podsmażamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulą na łyżce masła. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i studzimy. Już wystudzony farsz wykładamy na rozwiniętym i lekko rozwałkowanym płacie ciasta, zawijamy ciasno. Gotowy rulon smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy solą i papryką, a następnie kroimy na centymetrowe plastry. Rozkładamy je na posmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy około 20 minut w temp. 200°C. Uwaga: ciasto rośnie, więc trzeba je ułożyć równo. Ślimaczki najlepsze są na zimno.