Konfitura z berberysu
W Polsce dziko rośnie berberys pospolity - krzew o pachnących, żółtych kwiatach i podłużnych, czerwonawych owocach (jagodach). W celach leczniczych stosowano go już w starożytności. Berberys nazywany jest "polską cytryną". Owoce berberysu świetnie nadają się na konfiturę. Składniki: 2 kg berberysu, 2 kg cukru i 2 szklanki wody. Wykonanie: berberys przebrać, usunąć szypułki, resztki kielicha oraz nasiona. Wypłukać. Wodę zagotować z cukrem. Dodać przebrany berberys, zagotować, zdjąć z ognia i odstawić do następnego dnia. Po tym czasie odcedzić, syrop zagotować, włożyć owoce i gotować na małym ogniu (nie za długo). Po ugotowaniu konfiturę przełożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć i zapiec przez chwilę w piekarniku. To smaczny dodatek do ciast, deserów i tortów.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl