Kotlety z kaszy jaglanej i brokułów
W średniowiecznej Polsce kasza jaglana była jednym z podstawowych produktów spożywczych, a w odkrytych przez historyka Józefa Peszke rachunkach z dworu króla Władysława Jagiełły, wspomina się o niej częściej niż o chlebie. Ostatnio wraca do łask i bardzo słusznie, ponieważ dostarcza cennych substancji odżywczych, odkwasza i oczyszcza organizm, dodaje energii oraz wzmacnia odporność. Równie cennym darem natury są brokuły, uznawane za jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Dlatego warto te produkty połączyć w jednej potrawie, czyli pysznych kotletach.
Kaszę i różyczki brokuła należy wcześniej ugotować i ostudzić. Następnie siekamy brokuła i mieszamy z kaszą, podsmażoną cebulą, posiekaną natką pietruszki, jajkiem oraz kaszą manną i bułką tartą, które zwiążą masę. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej (ewentualnie otrębach) i smażymy na złoty kolor.