Morele w kuchni
Kupując morele, zwróćmy uwagę, by były w pełni dojrzałe, takie są bowiem najsmaczniejsze – słodkie i soczyste. Powinny mieć zatem intensywnie wybarwioną skórkę z charakterystycznym różowym "rumieńcem". Są to nietrwałe owoce, dlatego zjedz je od razu lub przygotuj z nich przetwory. Przez dwa, trzy dni można przechowywać w lodówce. Za kilogram owoców zapłacimy teraz w Lidlu i Biedronce ok. 6 złotych. Najchętniej zjadamy je na surowo. Jednak nadają się również jako składnik wielu dań oraz przetworów takich jak dżemy, musy, galaretki, konfitury, soki czy kompoty i likiery. Można je dodawać do ciast, deserów, lodów i sałatek owocowych. Morele stanowią także bardzo smaczne i oryginalne nadzienie do pieczonych mięs, pierogów czy knedli. Z kolei suszone owoce wchodzą w skład mieszanek bakaliowych.