Gałka muszkatołowa
Przyprawa o intensywnym korzennym zapachu i słodko-gorzkim smaku to ususzone szarobrązowe owalne nasiona tropikalnego drzewa - muszkatołowca. Świeżo starta lub zmielona gałka doskonale urozmaici smak deserów (budyniu, ciast, lodów, pieczonych owoców, bitej śmietany), a także zup i warzyw (np. ziemniaczane puree, szpinak, marchew lub kalafior). Pasuje też do ryb, cielęciny, drobiu, pasztetu, mielonego mięsa, a także ponczu, grzanego wina i napojów mlecznych. Należy jednak zwrócić uwagę na zawartą w niej mirystycynę. Substancja ta używana w nadmiarze powoduje halucynacje. W zbyt dużych dawkach skutkuje także wymiotami, zawrotami głowy, nadmierną potliwością oraz bólami głowy. Najczęściej dolegliwości te mogą utrzymywać się jedynie przez kilka dni, ale zdarzało się, że jej przedawkowanie miało skutek śmiertelny.