Niebezpieczne produkty w twojej kuchni
Nawet dzieci wiedzą, że nie wszystkie produkty spożywcze korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Do podstaw wiedzy na temat kulinariów i dietetyki należą m.in. zasady przechowywania jedzenia i informacje o tym, że produkty surowe muszą być oddzielone od tych przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji. Pamiętamy więc o sparzaniu jajek wrzątkiem, aby do minimum ograniczyć ryzyko salmonelli. Zwracamy też uwagę na odpowiednie przechowywanie i obróbkę termiczną surowego mięsa drobiowego oraz mielonego. To jednak nie jedyne przykłady, kiedy należy zachować ostrożność. Istotny jest także wygląd oraz spożywana ilość. Oto 7 produktów, które nieodpowiednio podane lub jedzone mogą być toksyczne i wywołać przykre dolegliwości.
Zagrożenie na talerzu
Nawet dzieci wiedzą, że nie wszystkie produkty spożywcze korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Do podstaw wiedzy na temat kulinariów i dietetyki należą m.in. zasady przechowywania jedzenia i informacje o tym, że produkty surowe muszą być oddzielone od tych przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji. Pamiętamy więc o sparzaniu jajek wrzątkiem, aby do minimum ograniczyć ryzyko salmonelli. Zwracamy też uwagę na odpowiednie przechowywanie i obróbkę termiczną surowego mięsa drobiowego oraz mielonego. To jednak nie jedyne przykłady, kiedy należy zachować ostrożność. Istotny jest także wygląd oraz spożywana ilość. Oto 7 produktów, które nieodpowiednio podane lub jedzone mogą być toksyczne i wywołać przykre dolegliwości.
Gałka muszkatołowa
Przyprawa o intensywnym korzennym zapachu i słodko-gorzkim smaku to ususzone szarobrązowe owalne nasiona tropikalnego drzewa - muszkatołowca. Świeżo starta lub zmielona gałka doskonale urozmaici smak deserów (budyniu, ciast, lodów, pieczonych owoców, bitej śmietany), a także zup i warzyw (np. ziemniaczane puree, szpinak, marchew lub kalafior). Pasuje też do ryb, cielęciny, drobiu, pasztetu, mielonego mięsa, a także ponczu, grzanego wina i napojów mlecznych. Należy jednak zwrócić uwagę na zawartą w niej mirystycynę. Substancja ta używana w nadmiarze powoduje halucynacje. W zbyt dużych dawkach skutkuje także wymiotami, zawrotami głowy, nadmierną potliwością oraz bólami głowy. Najczęściej dolegliwości te mogą utrzymywać się jedynie przez kilka dni, ale zdarzało się, że jej przedawkowanie miało skutek śmiertelny.
Ziemniaki
Warzywo to znaleźć można w niemal każdej polskiej kuchni czy spiżarni. To produkt, dzięki któremu możemy przygotować dziesiątki pysznych potraw. Coraz częściej sięgamy po odmiany organiczne i zwracamy uwagę na ich pochodzenie oraz wygląd. W trakcie zakupów ostrożność powinny wzbudzić nie tylko charakterystyczne przerosty, ale również zielonkawy odcień. Taka cecha może skutkować zmianami skórnymi u osób, które zjedzą podejrzanego ziemniaka. Solanina, którą zawierają zielone ziemniaki, może powodować także problemy trawienne, halucynacje, a w dużych stężeniach nawet paraliż i śmierć.
Migdały
Na rynku dostępne jest kilka rodzajów i gatunków - wśród nich znaleźć można odmiany słodkie, lekko gorzkie i gorzkie. Te pierwsze to zdrowa przekąska, a także świetny dodatek do ciast i produkt wyjściowy domowego mleka migdałowego. Niestety, gorzkie mogą mieć bardzo zły wpływa na nasze zdrowie. Zawierają bowiem cyjanek, który odpowiada za ich specyficzny smak i prowadzi do śmierci. Wystarczy garść takich produktów, aby wywołać nudności, zawroty głowy i uczucie dyskomfortu w całej jamie brzusznej. Dlatego podobnie, jak w przypadku wielu innych produktów, także kupując migdały należy dokładnie czytać etykiety, aby upewnić się z jaką odmianą mamy do czynienia.
Komosa ryżowa
Zwana inaczej quinoa to popularny produkt wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Należy jednak poznać dokładnie technikę jej przygotowania, ponieważ pominięcie jednego, ale bardzo istotnego kroku, może wywołać nieprzyjemne skutki. Bardzo ważne jest, aby dokładnie przepłukać produkt wodą, aby usunąć znajdujące się na niej saponiny. Substancje te mogą powodować reakcje alergiczne i gastrologiczne. Najdelikatniejszym efektem ubocznym będzie jedynie dyskomfort, a w najgorszym przypadku pojawią się wymioty, biegunka oraz bóle żołądka i jelit.
Rabarbar
W sezonie łodygi tego warzywa wykorzystuje się w wielu przepisach - doskonale smakują w formie kompotu czy dodatku do wypieków i domowego kisielu. Niekiedy surowe w połączeniu z lekkimi dipami stanowią smaczną alternatywę dla niezdrowych przekąsek. Nigdy nie można jednak spożywać liści rabarbaru. Te części tej rośliny zawierają niebezpieczne dla zdrowia szczawiany, których nawet niewielka ilość może powodować drgawki, problemy z oddychaniem, niewydolność nerek, a w skrajnych przypadkach nawet śpiączkę i śmierć.
Fasola
Składnik wielu dań w polskiej kuchni, który może być spożywany jedynie w postaci ugotowanej. Obróbka termiczna tego strączkowego warzywa usuwa z niego fitohemaglutyninę - toksynę, która w najlepszym przypadku spowoduje dyskomfort układu pokarmowego, w najgorszym poważne zatrucia, a w skrajnych sytuacjach nawet śmierć.
Przygotowując fasolę należy najpierw obgotować ją przez 10 minut we wrzątku i dopiero później dodawać do dania. Błędem będzie podgrzewanie jej w ledwo ciepłej wodzie, ponieważ wtedy ziarna fasoli stają się 5 razy bardziej toksyczne. Na rynku nie brakuje jednak gotowych produktów już po odpowiednim przetworzeniu, ale w ich przypadku warto sprawdzać, czy nie zostały wzbogacone o wzmacniacze smaku i konserwanty.
mp/WP Kuchnia