Pomidory faszerowane fetą
Jeśli faktycznie planujemy dłuższy spacer, zanim przystąpimy do biesiadowania, lepiej wziąć ze sobą nie gotowe danie, a półprodukty, które połączymy ze sobą w dwie minuty. Dokładnie umytym i wysuszonym pomidorom odcinamy wierzch, który będzie stanowił pokrywkę. Usuwamy miąższ i pestki. Do środka wsypujemy odrobinę soli i ustawiamy pomidory otworami w dół, by pozbyć się soku. W tym czasie przygotowujemy farsz. Fetę kroimy w drobniutką kosteczkę. Do sera dodajemy posiekaną bazylię i oregano. Jak łatwo się domyślić wypełniamy tym warzywa. Możemy zrobić to dopiero na miejscu, wówczas ser nie będzie wypadał, z "nieszczelnych" pomidorów. Jeśli na miejscu planujemy grilla - pomidory możemy podpiec (ok. 15 minut). Jeśli nie - podajmy je na surowo, np. z bagietką i winem. Dla osób szczególnie pracowitych - tą potrawę możemy przygotować z pomidorków koktajlowych. Nie tylko będą pięknie wyglądały, ale łatwiej będzie je zjeść w spartańskich warunkach.