Chińskie pierogi
To danie doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, nadaje się więc doskonale do piknikowego menu. Przygotowywanie zaczynamy od farszu. Potrzebujemy ćwierć kilograma mięsa wołowego - może być łopatka, karkówka (co kto lubi), sos chiński, ciemny sos sojowy, sól i pieprz. Do pokrojonego w cienkie paseczki mięsa dodajemy łyżkę sosu sojowego, odrobinę soli i pieprz. Marynujemy ok. 15 - 30 minut. Potem obsmażamy na rozgrzanym oleju, aż mięso trochę zmięknie. Na koniec dodajemy mały słoiczek sosu chińskiego i zostawiamy na malutkim ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Kiedy farsz stygnie - przygotowujemy ciasto. Ćwierć kilo mąki pszennej mieszamy ze 120 g masła lub margaryny i szczyptą soli. By uzyskać idealną konsystencję dodajemy po łyżce wody, aż ciasto będzie sprężyste. Wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy krążki o średnicy ok. 10 cm. Na każdy krążek nakładamy sporą łyżkę farszu i zlepiamy jak tradycyjne pierogi, tworząc półksiężyc. Gotowe pierogi wstawiamy do rozgrzanego
piekarnika (200 st. C) i czekamy aż się zrumienią. Czekamy aż wystygną (ale nie wyschną) np. pod ściereczką i pakujemy do pojemnika na żywność.