Żeberka zapiekane z owocami
Kilogram żeberek dzielimy na porcje (po 2 kości w każdej) i układamy w naczyniu do zapiekania. Każdy kawałek smarujemy z obu stron miodem, a następnie całość posypujemy startą skórką z cytryny, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia, na około 1,5 godziny przed pieczeniem, obkładamy je pokrojonymi i obranymi ze skórki jabłkami (obficie pokropionymi sokiem z cytryny, by nie ściemniały) oraz suszonymi śliwkami, polewamy musem jabłkowym (najlepiej bez cukru), dodajemy kilka goździków i kawałek kory cynamonu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140-150 st. na godzinę lub dłużej, aż powierzchnia się zarumieni, zaś boki będą odstawały od brzegów formy. Tak przyrządzone żeberka podajemy z ryżem i mieszanką sałat.