Podaj na obiad
Są cenione za soczystość, delikatność i walory smakowe. Sprawdzają się w postaci gotowanej, duszonej, pieczonej czy grillowanej. Żeberka to produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów, wyczarowując potrawy zadowalające nawet najbardziej wymagające podniebienia. Oto kilka pomysłów.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Czeski rosół z pulpecikami
W Polsce największą popularnością cieszą się żeberka wieprzowe, nasi południowi sąsiedzi chętnie sięgają także po wołowe, z których przygotowują np. pyszny rosół. Wystarczy zalać zimną wodą 1,5 kg żeberek, cebulę, kilka ząbków czosnku, dodać parę ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i liści laurowych, a następnie gotować na małym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną wyjmujemy je, a po schłodzeniu kroimy, wykładamy na talerz i zalewamy gorącym rosołem, który serwujemy z pulpecikami z mielonych wątróbek drobiowych (kaczych lub kurzych), zmieszanych z surowym jajkiem, miękkim masłem, startym czosnkiem, doprawionych solą, pieprzem i majerankiem, a na końcu bułką tartą, gotowanych przez kilka minut w rosole.
Żeberka w coli
Amerykanie są ogromnymi smakoszami żeberek, nic dziwnego, że jeden z najpopularniejszych przepisów na ten produkt zakłada wykorzystanie słynnego napoju gazowanego, który świetnie sprawdza się jako składnik marynaty. Wystarczy wymieszać kilka łyżek coca-coli, miodu i keczupu, doprawić mieloną papryką, chili, cząbrem, czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie natrzeć wytworzoną emulsją żeberka i włożyć do lodówki na kilka godzin. Później pieczemy je około 1,5 godziny w temperaturze 180 st. Serwujemy z gotowanymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami. Jeśli nie mamy przekonania do napojów gazowanych, możemy zastąpić colę syropem klonowym.
Żeberka w jarmużu
Jarmuż to produkt nie tylko modny, ale i bardzo zdrowy. Świetnie komponuje się także z żeberkami. Jak przygotować danie wykorzystujące oba te składniki? Cztery cebule siekamy i podsmażamy, a gdy się zeszklą dokładamy liście jarmużu (około kilograma) oraz sól, pieprz i odrobinę cukru. Całość smażymy 2-4 minuty, cały czas mieszając. Żeberka (ok. 80 dag) dzielimy na mniejsze porcje, wciskamy w nie kilka goździków i wkładamy do garnka z jarmużem. Zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na niewielkim ogniu przez 30-45 minut, aż mięso zmięknie. Pod koniec dodajemy trochę musztardy. Podajemy ze smażonymi ziemniakami lub puree.
Krupnik
Żeberka (wieprzowe lub cielęce) są znakomitą bazą jednej z najbardziej lubianych przez Polaków zup. Krupnik to potrawa o dużych walorach odżywczych, co zawdzięcza przede wszystkim głównemu składnikowi – kaszy, stanowiącej podstawę piramidy żywieniowej i fundament zdrowej, zbilansowanej diety. W większości przepisów jęczmiennej, jednak – zdaniem wielu kucharzy – lepiej sprawdza się pęczak, nadający przysmakowi większą kleistość.
Żeberka w glazurze musztardowo-miodowej
Potrawa pełna smaków, a przede wszystkim łatwa do wykonania, choć czasochłonna. 1,5 kg mięsistych żeberek dzielimy na mniejsze porcje, a następnie obtaczamy w marynacie z miodu, musztardy, sosu sojowego, oliwy z oliwek, octu winnego, przeciśniętego przez praskę czosnku, sproszkowanej papryki, kolendry, majeranku, soli i pieprzu. Przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Później odsączamy żeberka, obsmażamy na patelni z obu stron, wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą i pieczemy około 90 minut w temperaturze 180 st., co pewien czas podlewając mięso wytworzonym sosem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą.
Żeberka zapiekane z owocami
Kilogram żeberek dzielimy na porcje (po 2 kości w każdej) i układamy w naczyniu do zapiekania. Każdy kawałek smarujemy z obu stron miodem, a następnie całość posypujemy startą skórką z cytryny, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia, na około 1,5 godziny przed pieczeniem, obkładamy je pokrojonymi i obranymi ze skórki jabłkami (obficie pokropionymi sokiem z cytryny, by nie ściemniały) oraz suszonymi śliwkami, polewamy musem jabłkowym (najlepiej bez cukru), dodajemy kilka goździków i kawałek kory cynamonu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140-150 st. na godzinę lub dłużej, aż powierzchnia się zarumieni, zaś boki będą odstawały od brzegów formy. Tak przyrządzone żeberka podajemy z ryżem i mieszanką sałat.