Śledź w pomidorach po norwesku
Tomatsild, czyli norweski śledź w pomidorach to jedno z najsmaczniejszych dań z tego północnego kraju. Przygotowanie go jest bardzo łatwe, a efekt zdumiewający. Potrzebujemy: osiem płatów matjasa (marynowanego śledzia) lub świeżego śledzia, którego samodzielnie zamarynujemy, cztery łyżki przecieru pomidorowego, pół szklanki octu, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju, średnią czerwoną cebulę, dwa dojrzałe pomidory, koperek, liść laurowy, sól i pieprz. Przygotowujemy sos: pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy drobno. Wrzucamy je do garnka, dodajemy przecier, ocet, cukier i olej, pokrojoną cebulę i przyprawy. Gotujemy kilka minut, mieszając. Śledzie kroimy w poprzek na paski, wrzucamy do sosu, dodajemy koperek i wkładamy do małych słoiczków. Odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.