Nie tylko w occie, czyli pięć dań śledzia. Sposób na zdrową i smaczną rybę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Nowoczesne rolmopsy i nie tylko

Obraz
© 123RF.COM

Śledzie są nie tylko tanie, łatwo dostępne, ale w dodatku bardzo zdrowe. Zawierają bardzo dużo cennych kwasów omega 3 i mnóstwo witamin. Niestety ostatnio ryby te nie cieszą się specjalną popularnością i kojarzą się jedynie z przegryzką serwowaną w zalewie octowej. Najczęściej kupujemy go już przerobionego, w formie gotowego dania lub choćby półproduktu. Tymczasem warto sięgnąć po świeżą rybę i samodzielnie przygotować z niej wspaniałe dania. W cyklu "Ryba na piątek" polecamy 5 przepisów.

Zrobione w domu rolmopsy są pyszne i stanowią doskonałą przekąskę lub przystawkę. Składniki: kilogram średniej wielkości świeżych śledzi, pięć ogórków konserwowych, biała cebula i wykałaczki. Musimy przygotować również zalewę z dwóch szklanek octu, trzech szklanek wody, dwóch łyżek soli, dwóch łyżek cukru, dwóch cebul i łyżki gorczycy.
Najpierw do garnka wlewamy ocet i wodę, dodajemy sól, cukier, gorczycę i pokrojone w krążki cebule. Wszystko zagotowujemy przez dziesięć minut od momentu zawrzenia i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie patroszymy śledzie, filetujemy je, krojąc wzdłuż i usuwając kręgosłup wraz z ośćmi. Odcinamy płetwy. Płaty śledzi układamy na desce, pośrodku kładziemy pokrojone w słupki ogórki i pokrojoną w piórka cebulę. Płat zawijamy, spinamy wykałaczką i wkładamy do zalewy. Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na dwa dni.

Zobacz także wideo: jak sprawnie wyfiletować rybę

/ 5Śledź w pomidorach po norwesku

Obraz
© 123RF.COM

Tomatsild, czyli norweski śledź w pomidorach to jedno z najsmaczniejszych dań z tego północnego kraju. Przygotowanie go jest bardzo łatwe, a efekt zdumiewający. Potrzebujemy: osiem płatów matjasa (marynowanego śledzia) lub świeżego śledzia, którego samodzielnie zamarynujemy, cztery łyżki przecieru pomidorowego, pół szklanki octu, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju, średnią czerwoną cebulę, dwa dojrzałe pomidory, koperek, liść laurowy, sól i pieprz. Przygotowujemy sos: pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy drobno. Wrzucamy je do garnka, dodajemy przecier, ocet, cukier i olej, pokrojoną cebulę i przyprawy. Gotujemy kilka minut, mieszając. Śledzie kroimy w poprzek na paski, wrzucamy do sosu, dodajemy koperek i wkładamy do małych słoiczków. Odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.

/ 5Małe śledzie smażone

Obraz
© 123RF.COM

Jednym z najmilszych kulinarnych wspomnień z wakacji nad południowymi morzami są podawane w tamtejszych restauracjach małe rybki, smażone w głębokim tłuszczu. To wspomnienie możemy przywrócić i u nas, wykorzystując właśnie śledzie. Składniki: kilogram jak najmniejszych śledzi, mąka, sól, pieprz, cytryna, olej do głębokiego smażenia.
Śledzie patroszymy i obcinamy głowy. Myjemy dokładnie i osuszamy. W płaskiej misce mieszamy ze sobą szklankę mąki, dwie łyżki świeżo mielonego pieprzu i łyżkę soli. Ryby obtaczamy w mące i wrzucamy na gorący olej. Pamiętajmy, by nie wrzucać jednocześnie zbyt wielu ryb, bo zamiast usmażyć, zwyczajnie się ugotują. Smażymy dwie minuty i odkładamy na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z sałatą.

/ 5Śledź z ziemniakami i świeżymi warzywami

Obraz
© 123RF.COM

Śledź, jak każda ryba, może stanowić samodzielne danie. Jedną z najbardziej znanych, choć dziś niestety trochę zapomnianych potraw z tej ryby, jest śledź z warzywami. Składniki: kilka solonych śledzi, dwie duże cebule, kilka mączystych ziemniaków, sałata, szczypiorek, kilka oliwek, cytryna, oliwa, sól i pieprz.
Śledzie moczymy w mleku około godziny, a następnie w wodzie kolejne pół godziny. Wyjmujemy kręgosłup i tyle ości, ile zdołamy, kroimy na plastry i zalewamy oliwą z dodatkiem soku z cytryny. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, cebulę kroimy w plasterki. Na talerzu układamy liście sałaty, dodajemy oliwki, wszystko skrapiamy delikatnie oliwą i sokiem z cytryny, na tym układamy plastry ziemniaków posypanych lekko solą i pieprzem, cebulę i kawałki ryby.

/ 5Zawijańce śledziowe w papryce

Obraz
© 123RF.COM

Nawet tak pospolita ryba, za jaką uchodzi śledź, może być ozdobą stołu. Wystarczy, że przygotujemy go w interesujący sposób. Zawijaniec to właśnie taka propozycja. Składniki: kilka filetów ze śledzia, słodka mielona papryka, sól, pieprz w ziarnach, oliwki, duża żółta lub zielona papryka, kilka szalotek, oliwa z oliwek.
Filety dokładnie myjemy i osuszamy. Układamy na nich posiekaną szalotkę, kilka ziaren pieprzu, wszystko posypujemy mieloną papryką i zawijamy. Owoc papryki kroimy na dość grube plastry. Wewnątrz układamy zawinięte śledzie i oliwki. Wszystko skrapiamy oliwą, ozdabiamy świeżą miętą lub zieloną pietruszką i podajemy od razu.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki