Nie tylko w occie, czyli pięć dań śledzia. Sposób na zdrową i smaczną rybę
Nowoczesne rolmopsy i nie tylko
Śledzie są nie tylko tanie, łatwo dostępne, ale w dodatku bardzo zdrowe. Zawierają bardzo dużo cennych kwasów omega 3 i mnóstwo witamin. Niestety ostatnio ryby te nie cieszą się specjalną popularnością i kojarzą się jedynie z przegryzką serwowaną w zalewie octowej. Najczęściej kupujemy go już przerobionego, w formie gotowego dania lub choćby półproduktu. Tymczasem warto sięgnąć po świeżą rybę i samodzielnie przygotować z niej wspaniałe dania. W cyklu "Ryba na piątek" polecamy 5 przepisów.
Zrobione w domu rolmopsy są pyszne i stanowią doskonałą przekąskę lub przystawkę. Składniki: kilogram średniej wielkości świeżych śledzi, pięć ogórków konserwowych, biała cebula i wykałaczki. Musimy przygotować również zalewę z dwóch szklanek octu, trzech szklanek wody, dwóch łyżek soli, dwóch łyżek cukru, dwóch cebul i łyżki gorczycy.
Najpierw do garnka wlewamy ocet i wodę, dodajemy sól, cukier, gorczycę i pokrojone w krążki cebule. Wszystko zagotowujemy przez dziesięć minut od momentu zawrzenia i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie patroszymy śledzie, filetujemy je, krojąc wzdłuż i usuwając kręgosłup wraz z ośćmi. Odcinamy płetwy. Płaty śledzi układamy na desce, pośrodku kładziemy pokrojone w słupki ogórki i pokrojoną w piórka cebulę. Płat zawijamy, spinamy wykałaczką i wkładamy do zalewy. Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na dwa dni.
Zobacz także wideo: jak sprawnie wyfiletować rybę
Śledź w pomidorach po norwesku
Tomatsild, czyli norweski śledź w pomidorach to jedno z najsmaczniejszych dań z tego północnego kraju. Przygotowanie go jest bardzo łatwe, a efekt zdumiewający. Potrzebujemy: osiem płatów matjasa (marynowanego śledzia) lub świeżego śledzia, którego samodzielnie zamarynujemy, cztery łyżki przecieru pomidorowego, pół szklanki octu, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju, średnią czerwoną cebulę, dwa dojrzałe pomidory, koperek, liść laurowy, sól i pieprz. Przygotowujemy sos: pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy drobno. Wrzucamy je do garnka, dodajemy przecier, ocet, cukier i olej, pokrojoną cebulę i przyprawy. Gotujemy kilka minut, mieszając. Śledzie kroimy w poprzek na paski, wrzucamy do sosu, dodajemy koperek i wkładamy do małych słoiczków. Odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Małe śledzie smażone
Jednym z najmilszych kulinarnych wspomnień z wakacji nad południowymi morzami są podawane w tamtejszych restauracjach małe rybki, smażone w głębokim tłuszczu. To wspomnienie możemy przywrócić i u nas, wykorzystując właśnie śledzie. Składniki: kilogram jak najmniejszych śledzi, mąka, sól, pieprz, cytryna, olej do głębokiego smażenia.
Śledzie patroszymy i obcinamy głowy. Myjemy dokładnie i osuszamy. W płaskiej misce mieszamy ze sobą szklankę mąki, dwie łyżki świeżo mielonego pieprzu i łyżkę soli. Ryby obtaczamy w mące i wrzucamy na gorący olej. Pamiętajmy, by nie wrzucać jednocześnie zbyt wielu ryb, bo zamiast usmażyć, zwyczajnie się ugotują. Smażymy dwie minuty i odkładamy na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z sałatą.
Śledź z ziemniakami i świeżymi warzywami
Śledź, jak każda ryba, może stanowić samodzielne danie. Jedną z najbardziej znanych, choć dziś niestety trochę zapomnianych potraw z tej ryby, jest śledź z warzywami. Składniki: kilka solonych śledzi, dwie duże cebule, kilka mączystych ziemniaków, sałata, szczypiorek, kilka oliwek, cytryna, oliwa, sól i pieprz.
Śledzie moczymy w mleku około godziny, a następnie w wodzie kolejne pół godziny. Wyjmujemy kręgosłup i tyle ości, ile zdołamy, kroimy na plastry i zalewamy oliwą z dodatkiem soku z cytryny. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, cebulę kroimy w plasterki. Na talerzu układamy liście sałaty, dodajemy oliwki, wszystko skrapiamy delikatnie oliwą i sokiem z cytryny, na tym układamy plastry ziemniaków posypanych lekko solą i pieprzem, cebulę i kawałki ryby.
Zawijańce śledziowe w papryce
Nawet tak pospolita ryba, za jaką uchodzi śledź, może być ozdobą stołu. Wystarczy, że przygotujemy go w interesujący sposób. Zawijaniec to właśnie taka propozycja. Składniki: kilka filetów ze śledzia, słodka mielona papryka, sól, pieprz w ziarnach, oliwki, duża żółta lub zielona papryka, kilka szalotek, oliwa z oliwek.
Filety dokładnie myjemy i osuszamy. Układamy na nich posiekaną szalotkę, kilka ziaren pieprzu, wszystko posypujemy mieloną papryką i zawijamy. Owoc papryki kroimy na dość grube plastry. Wewnątrz układamy zawinięte śledzie i oliwki. Wszystko skrapiamy oliwą, ozdabiamy świeżą miętą lub zieloną pietruszką i podajemy od razu.