Jaja strusie
Coraz większą popularnością cieszą się największe spośród jaj - strusie. Ich masa często przekracza 1,5 kg, z czego około 1 kg stanowi białko, a ponad 300 gramów żółtko. Ugotowanie takiego giganta stanowi spore wyzwanie. Przygotowanie strusiego jaja na twardo zajmuje ponad 2 godziny. Zazwyczaj to wielkie jajko wykorzystywane jest więc jako świąteczna ozdoba, albo do przygotowania jajecznicy dla całej rodziny. Dostanie się do jego wnętrza też jednak nie jest łatwe. Najłatwiej to zrobić wywiercając w grubej skorupce spory otwór.
Jaja tych afrykańskich lub australijskich wielkich ptaków zawierają stosunkowo mało cholesterolu, są też bogate w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Największą wadą strusiego jaja, jest jego cena - od 50 zł w górę. Biorąc jednak pod uwagę, że w jednej skorupce mamy równowartość około 30 jaj kurzych, stawka przestaje wydawać się aż tak wysoka.
AD/mp/WP Kuchnia