Dżem lub konfitura
Przygotowanie głogowego dżemu wymaga sporo czasu i pracy. W pierwszej kolejności każdy owoc należy wydrylować. Następnie odstawiamy głóg w glinianym naczyniu na kilkanaście godzin aż owoce staną się miękkie. Następnie rozbijamy głóg i przepuszczamy przez sokowirówkę. Owocową masę dusimy potem na małym ogniu, często mieszając, żeby nie przywarła. Dodajemy cukier (1 szklanka na kilogram owoców) i jeszcze chwilę dusimy. Gorący dżem wkładamy do słoików i natychmiast zakręcamy.
Z wydrylowanych owoców głogu można też zrobić wspaniałą konfiturę. Owoce zalewamy wodą, tak by przykryła głóg i gotujemy aż zmiękną. Odsączamy je i przekładamy do zimnej wody. Do wygotowanego soku należy dodać cukier (w proporcji 1:1 z owocami) i zagotować. Dodajemy owoce i gotujemy przez ok. 10 minut. Odstawiamy na kilka godzin i ponownie zagotowujemy - redukując płyn. Gdy owoce się zeszklą, jeszcze gorące przekładamy do słoików i od razu zakręcamy.