Francuskie pierożki
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 200 g mięsa mielonego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, cebula, 2 ząbki czosnku, pół papryki, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju, 2 jajka, sól, pieprz, skórka z cytryny, 1 łyżka sezamu.
Przygotowanie: cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, paprykę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż warzywa, pod koniec dodaj czosnek. Mięso wymieszaj z bułką tartą, jajkiem, przyprawami, skórką z cytryny, koncentratem pomidorowym. Dodaj warzywa. Ciasto pokrój na kwadraty. Na środku każdego kwadratu układaj łyżeczkę farszu, składaj je tak, by powstały trójkątne pierożki. Pierożki ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Rozmąć jajko. Posmaruj nim pierożki, posyp sezamem. Wstawi do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut w temperaturze 225 stopni.