Ciasto z cukinią i orzechami
Składniki: 400 g mąki, 250 g cukru, 300 ml oleju, 200 g orzechów włoskich, 300 g cukinii, 100 g białej czekolady, 50 ml śmietany kremówki, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru.
Przygotowanie: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i imbir mieszamy. W oddzielnej misce łączmy olej i jajka. Składniki mokre dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy startą na tarce i odsączoną cukinię oraz pokrojone drobno orzechy. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Białą czekoladę rozpuszczamy, po czym wlewamy do niej śmietanę kremówkę. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na dwie części. Przekładamy je masą. Wierzch również dekorujemy kremem i orzechami.