Nie tylko marchewkowe. Pomysły na ciasta z warzyw

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Popularne w krajach anglosaskich marchewkowe ciasto, to nie jedyna możliwość na wykorzystanie warzyw w cukierni. W tej roli świetnie sprawdzą się też buraki, a także cukinia i dynia. Masz ochotę na odmianę w kuchni? Wypróbuj nasze przepisy na ciasta z niecodziennymi składnikami.

/ 6Marchewkowe ciasto z orzechami

Obraz
© 123RF

Składniki: *6 marchewek, 300 g mąki, 200 g cukru, 100 g białej czekolady, 250 g orzechów włoskich, 50 ml śmietany kremówki, 250 ml oleju, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu.
*
Przygotowanie:
mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon mieszamy w misce. W drugiej łączmy olej i jajka. Następnie łączymy składniki mokre i suche. Dokładnie mieszamy. Dodajemy startą na tartce marchew i drobno posiekane orzechy i dodajemy do masy. Całość pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Białą czekoladę rozpuszczamy, po czym wlewamy do niej śmietanę kremówkę. Gdy upieczone ciasto wystygnie dekorujemy je kremem z białej czekolady i orzechami.

/ 6Brownie z buraków

Obraz
© 123RF

*Składniki: *300 g buraków, 200 g masła, 150 g cukru, 250 g czekolady, 40 g kakao, 300 g mąki, 2 jajka.
*Przygotowanie: *masło roztapiamy razem z czekoladą i cukrem. Zdejmujemy z ognia. Najpierw dodajemy kakao, a potem jajka. Cały czas mieszamy, tak, aby nie powstały grudki. Masę łączymy z mąką i startymi na tarce burakami. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

/ 6Ciasto ze szpinakiem i serem mascarpone

Obraz
© 123RF

Składniki: 2 jajka, 300 g mąki, 100 g brązowego cukru, 500 g szpinaku, 2 łyżki proszku do pieczenia, 50 g cukru pudru, 200 g serca mascarpone.
*Przygotowanie: *ubijamy jajka. Następnie dodajemy do nich brązowy cukier. Szpinak myjemy i odsączamy z wody, po czym blendujemy na drobne kawałki. Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy. Pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy ciasto wystygnie kroimy je na dwie części i przekładamy kremem.

/ 6Tarta z dyni

Obraz
© 123RF

Składniki: 250 g mąki, 120 g masła, 6 łyżek wody, 2 łyżki cukru waniliowego, szczypta soli, 400 g dyni, 150 ml mleka, 60 g cukru, 1 jajko, 2 łyżki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru.
Przygotowanie: z mąki, masła, wody, cukru waniliowego i soli wyrabiamy ciasto. Wykładamy ją na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pokrojoną na kawałki dynię blendujemy na gładką masę z cukrem, mlekiem, jajkiem, imbirem i cynamonem. Wlewamy na spód tarty. Całość wkładamy do piekarnika na 40 minut. Możemy podawać z bitą śmietaną.

/ 6Ciasto z cukinią i orzechami

Obraz
© 123RF

Składniki: 400 g mąki, 250 g cukru, 300 ml oleju, 200 g orzechów włoskich, 300 g cukinii, 100 g białej czekolady, 50 ml śmietany kremówki, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru.
Przygotowanie: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i imbir mieszamy. W oddzielnej misce łączmy olej i jajka. Składniki mokre dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy startą na tarce i odsączoną cukinię oraz pokrojone drobno orzechy. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Białą czekoladę rozpuszczamy, po czym wlewamy do niej śmietanę kremówkę. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na dwie części. Przekładamy je masą. Wierzch również dekorujemy kremem i orzechami.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej