Kulinarne inspiracje
Popularne w krajach anglosaskich marchewkowe ciasto, to nie jedyna możliwość na wykorzystanie warzyw w cukierni. W tej roli świetnie sprawdzą się też buraki, a także cukinia i dynia. Masz ochotę na odmianę w kuchni? Wypróbuj nasze przepisy na ciasta z niecodziennymi składnikami.
Marchewkowe ciasto z orzechami
Składniki: *6 marchewek, 300 g mąki, 200 g cukru, 100 g białej czekolady, 250 g orzechów włoskich, 50 ml śmietany kremówki, 250 ml oleju, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu.
*Przygotowanie: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon mieszamy w misce. W drugiej łączmy olej i jajka. Następnie łączymy składniki mokre i suche. Dokładnie mieszamy. Dodajemy startą na tartce marchew i drobno posiekane orzechy i dodajemy do masy. Całość pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Białą czekoladę rozpuszczamy, po czym wlewamy do niej śmietanę kremówkę. Gdy upieczone ciasto wystygnie dekorujemy je kremem z białej czekolady i orzechami.
Brownie z buraków
*Składniki: *300 g buraków, 200 g masła, 150 g cukru, 250 g czekolady, 40 g kakao, 300 g mąki, 2 jajka.
*Przygotowanie: *masło roztapiamy razem z czekoladą i cukrem. Zdejmujemy z ognia. Najpierw dodajemy kakao, a potem jajka. Cały czas mieszamy, tak, aby nie powstały grudki. Masę łączymy z mąką i startymi na tarce burakami. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto ze szpinakiem i serem mascarpone
Składniki: 2 jajka, 300 g mąki, 100 g brązowego cukru, 500 g szpinaku, 2 łyżki proszku do pieczenia, 50 g cukru pudru, 200 g serca mascarpone.
*Przygotowanie: *ubijamy jajka. Następnie dodajemy do nich brązowy cukier. Szpinak myjemy i odsączamy z wody, po czym blendujemy na drobne kawałki. Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy. Pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy ciasto wystygnie kroimy je na dwie części i przekładamy kremem.
Tarta z dyni
Składniki: 250 g mąki, 120 g masła, 6 łyżek wody, 2 łyżki cukru waniliowego, szczypta soli, 400 g dyni, 150 ml mleka, 60 g cukru, 1 jajko, 2 łyżki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru.
Przygotowanie: z mąki, masła, wody, cukru waniliowego i soli wyrabiamy ciasto. Wykładamy ją na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pokrojoną na kawałki dynię blendujemy na gładką masę z cukrem, mlekiem, jajkiem, imbirem i cynamonem. Wlewamy na spód tarty. Całość wkładamy do piekarnika na 40 minut. Możemy podawać z bitą śmietaną.
Ciasto z cukinią i orzechami
Składniki: 400 g mąki, 250 g cukru, 300 ml oleju, 200 g orzechów włoskich, 300 g cukinii, 100 g białej czekolady, 50 ml śmietany kremówki, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru.
Przygotowanie: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i imbir mieszamy. W oddzielnej misce łączmy olej i jajka. Składniki mokre dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy startą na tarce i odsączoną cukinię oraz pokrojone drobno orzechy. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Białą czekoladę rozpuszczamy, po czym wlewamy do niej śmietanę kremówkę. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na dwie części. Przekładamy je masą. Wierzch również dekorujemy kremem i orzechami.