Marchewkowe ciasto z orzechami
Składniki: *6 marchewek, 300 g mąki, 200 g cukru, 100 g białej czekolady, 250 g orzechów włoskich, 50 ml śmietany kremówki, 250 ml oleju, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu.
*Przygotowanie: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon mieszamy w misce. W drugiej łączmy olej i jajka. Następnie łączymy składniki mokre i suche. Dokładnie mieszamy. Dodajemy startą na tartce marchew i drobno posiekane orzechy i dodajemy do masy. Całość pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Białą czekoladę rozpuszczamy, po czym wlewamy do niej śmietanę kremówkę. Gdy upieczone ciasto wystygnie dekorujemy je kremem z białej czekolady i orzechami.