Pasztet z ciecierzycy
Pasztety z warzyw są znakomitą propozycją dla tych, którzy dbają o sylwetkę i nie chcą jeść tuczących i pełnych tłuszczu pasztetów mięsnych. Składniki: dwie szklanki ciecierzycy z puszki, dokładnie opłukanej lub dwie szklanki cieciorki namoczonej na noc i ugotowanej w nieosolonej wodzie, jedna marchew, jedna duża pietruszka, pół selera, cebula, trzy ząbki czosnku, łyżka oleju, bułka razowa, pół szklanki mleka, dwie łyżki łuskanych nasion słonecznika, pęczek zielonej pietruszki, trzy jajka, suszony cząber, sól i pieprz.
Najpierw warzywa gotujemy w małej ilości osolonej wody. Wyjmujemy, gdy są miękkie. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Ugotowane warzywa wrzucamy do blendera, dodajemy cebulę, czosnek, bułkę namoczoną w mleku, ciecierzycę i przyprawy i miksujemy wszystko na gładką masę. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę. Do masy warzywnej dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pianę i mieszamy bardzo delikatnie. Masę wlewamy do nasmarowanej tłuszczem foremki do ciast i pieczemy w kąpieli wodnej około 1,5 godz. (temp. 180 stopni C).