Na letnie upały
Lipowa lemoniada
Nic tak nie chłodzi w letni dzień jak lemoniada. Dlaczego więc nie zrobić jej z kwiatu lipy? Lemoniada z lipy i cytryny może stanowić konkurencję dla klasycznej wersji tego napoju. Jak ją przygotować? Wypróbujcie nasz redakcyjny przepis. Jedną łyżkę suszonych kwiatów lipy zalewamy wrzącą wodą i parzymy przez 20 minut. Następnie dodajemy do niej dwie cytryny pokrojone plasterki i 1,5 litra wody o temperaturze pokojowej.
*Likier *
Nalewka nie jest jedynym alkoholem, który można przygotować z kwiatów lipy. Jak przygotować taki trunek? Należy zalać kwiaty lipy spirytusem i wodą. Po dwóch tygodniach przygotowany wcześniej płyn musimy zagotować z syropem z wody, cukru i wanilii. Następnie odstawiamy nasz lipowy likier i czekamy, aż będzie gotowy do spożycia.