Smacznie i zdrowo
W zimie herbata z nią rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem. Jednak w sezonie letnim znajdzie też wiele innych zastosowań. Lemoniada, sałatka, a może czekolada? Koniec z nudą w kuchni. Poznajcie nasze niecodzienne propozycje na dania z kwiatów i liści lipy.
Przełamanie nudy w kuchni
Młode liście lipy sprawdzą się jako składnik letniej sałatki. Możemy podawać ją tylko z dressingiem lub jako dodatek do sałaty i innych warzyw. Ich delikatny smak sprawdzi się jako urozmaicenie lekkiego posiłku. W sam raz na letnie popołudnie.
*Czekolada z lipy *
O czekoladzie z kwiatów lipy pisano już w XVIII-wiecznej literaturze. Wyróżnia się nie tylko walorami smakowymi, ale i zdrowotnymi. Aby przyrządzić ten smakołyk należy zetrzeć w moździerzu kwiat lipy, dodać miód i olej kokosowy. Po wymieszaniu składników możemy zrobić z nich praliny, które przed spożyciem należy schłodzić w lodówce.
Na letnie upały
Nic tak nie chłodzi w letni dzień jak lemoniada. Dlaczego więc nie zrobić jej z kwiatu lipy? Lemoniada z lipy i cytryny może stanowić konkurencję dla klasycznej wersji tego napoju. Jak ją przygotować? Wypróbujcie nasz redakcyjny przepis. Jedną łyżkę suszonych kwiatów lipy zalewamy wrzącą wodą i parzymy przez 20 minut. Następnie dodajemy do niej dwie cytryny pokrojone plasterki i 1,5 litra wody o temperaturze pokojowej.
*Likier *
Nalewka nie jest jedynym alkoholem, który można przygotować z kwiatów lipy. Jak przygotować taki trunek? Należy zalać kwiaty lipy spirytusem i wodą. Po dwóch tygodniach przygotowany wcześniej płyn musimy zagotować z syropem z wody, cukru i wanilii. Następnie odstawiamy nasz lipowy likier i czekamy, aż będzie gotowy do spożycia.
Na zimowe wieczory
Nalewka z kwiatów lipy to rarytas dla koneserów tego trunku. Czego potrzebujemy? Oprócz miodu lipowego niezbędne będą też kwiaty lipy, spirytus, woda, cukier, goździki, laska wanilii, cytryna i limonka.
*Miód lipowy *
Poprzednio wspomniany miód lipowy sprawdzi się nie tylko jako składnik nalewki. Jest on znany z wyjątkowych właściwości leczniczych przez co picie miodu lipowego jest popularnym, domowym sposobem na walkę z przeziębieniem. Kwiat lipy, który jest źródłym witamin i kwasów organicznych sprawdzi się nie tylko jako ziołowy lek na kaszel i ból gardła, ale także na problemy układu pokarmowego.
Kwiat lipy inaczej
W związku z tym, że jest to jadalna roślina, kwiat lipy może być interesującym dodatkiem do dobrze znanych nam potraw.
Dżemy owocowe z dodatkiem kwiatów lipy
Kwiaty lipy wykorzystywane są także w produkcji domowych przetworów. Z czym je łączymy? Najczęściej dodajemy je do truskawkowych, malinowych i wiśniowych dżemów. Możemy je jednak łączyć z innymi owocami. Granice stanowi tylko nasza kulinarna wyobraźnia.
Domowe sposoby
Syrop z kwiatów lipy świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub wody mineralnej. Jak przygotować ten pełen wartości odżywczych syrop? Do zagotowanej wody z cukrem dodajemy sok z cytryny. Następnie zalewamy nią przygotwane wcześniej kwiaty lipy. Po trzech dniach miksturę przecedzamy i pasteryzujemy.
Herbata z kwiatów lipy
To najbardziej popularne zastosowanie lipy. Jej walory zdrowotne stosowane są od wieków. Znana w większości polskich domów, herbata z kwiatów lipy rozgrzewa, uspokaja, oczyszcza organizm i pomaga w walce z przeziębieniem.