I ocet gotowy!
Gotowy ocet jabłkowy (po około 6 tygodniach od nastawienia) rozlej do butelek i pozostaw do odstania i sklarowania. - W tym czasie warto pozostawić lekko niedokręcone nakrętki butelek, by ocet wciąż miał dostęp tlenu. Gdy się sklaruje, możesz go ściągnąć rurką znad osadu, by uzyskać całkowicie klarowny, piękny ocet. W chłodnym i raczej ciemnym miejscu można go przechowywać niemal w nieskończoność – przekonuje autorka bloga "Hajduczek naturalnie".
Jak przekonuje Dorota Sowa, wytwarzanie octu w domu jest zabawą i tak należy je traktować. - Nie denerwuj się, nie spinaj. Nawet, jak coś się nie uda, to strata bywa niewielka – ot, trochę owoców, a w wypadku octu jabłkowego obierzyn i trochę cukru. A zdobyte doświadczenie jest bezcenne! Z czasem nabierzesz doświadczenia i wprawy. Ale przede wszystkim – nie bój się! – przekonuje.