Toksyny grzybów
Na liście produktów "groźnych z natury" nie mogło ich zabraknąć. Istnieje około 1,5 mln gatunków grzybów, jednak większość z nich nie nadaje się do spożycia ze względu na swoje toksyczne właściwości. Tak na przykład amanityna i falloina znajdujące się w muchomorze sromotnikowym wywołują zatrucia niebezpieczne przede wszystkim dla wątroby, gdyż niszczą jej podstawowy budulec - hepatocyty. Inna toksyna - muskaryna znajdująca się np. w borowiku szatańskim czy muchomorze czerwonym, wywołuje zatrucia charakteryzujące się szkodliwym działaniem na układ nerwowy.
Nawet w przypadku grzybów jadalnych powinniśmy zachować ostrożność. Grzyby mają bowiem ogromne zdolności absorpcyjne i mogą kumulować liczne substancje szkodliwe np. związki metali ciężkich pochodzące z zanieczyszczonej gleby. Dlatego też Ministerstwo Zdrowia zaleca, by nie spożywać jednorazowo więcej niż 250 g grzybów oraz unikać więcej niż dwóch grzybowych posiłków w tygodniu.
Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową? Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową?