Naleśniki piwne
Statystyczny Polak wypija rocznie blisko 100 litrów piwa, ale rzadko wykorzystuje ten napój w kuchni, choć jest to produkt o dużych walorach kulinarnych, sprawdzający się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Ciekawym urozmaiceniem menu letniego przyjęcia będą naleśniki piwne.
Jak je przygotować? 1,5 szklanki mąki pszennej przesiewamy i wsypujemy do wysokiego rondelka, dodajemy trzy jajka, szklankę jasnego piwa, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i trochę oliwy z oliwek, a następnie wszystko miksujemy. W miarę potrzeby dolewamy gazowaną wodę mineralną, by uzyskać aksamitną konsystencję. Naleśniki smażymy na rozgrzanej, nasmarowanej olejem patelni z obu stron, aż do zrumienienia. Następnie nakładamy na nie pokrojony w paski żółty ser, polewamy keczupem i posypujemy ziołami prowansalskim. Zawijamy w rulonik, wykładamy na blachę, posypujemy wiórkami masła i krótko zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200-220 st. Takie naleśniki świetnie smakują na ciepło i po wystudzeniu.