Wypróbuj koniecznie
Zwykle zajadamy się naleśnikami w wersji najbardziej tradycyjnej, z nadzieniem przyrządzonym ze słodzonego twarogu. Tymczasem ciasto naleśnikowe może stać się bazą wielu apetycznych i łatwych do przygotowania przystawek, które na pewno uatrakcyjnią każde spotkanie towarzyskie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sałatka z naleśnikiem
Pyszny i pożywny specjał. Najpierw należy przygotować klasyczne naleśniki, które po wystudzeniu kroimy w cienkie paseczki. Później mieszamy je z pokrojoną w kostkę i podsmażoną piersią z kurczaka, kukurydzą z puszki, posiekanymi suszonymi pomidorami i szczypiorkiem. Dodajmy majonez (w wersji mniej kalorycznej możemy go zmieszać z jogurtem naturalnym), doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu, składniki warto modyfikować w zależności od naszych gustów kulinarnych.
Różowe naleśniki
Bardzo proste w przygotowaniu danie, świetnie smakujące zarówno na ciepło, jak i zimno. Szklankę mąki pszennej (możemy ja zastąpić np. gryczaną, która nada naleśnikom oryginalnego smaku) mieszamy z pięcioma łyżkami przecieru pomidorowego, jajkiem, niepełną szklanką mleka oraz szczyptą soli. Podczas wyrabiania ciasta dolewamy wodę, by uzyskać masę o konsystencji dość gęstej śmietany. Smażymy dość grube naleśniki, które podajemy posypane startym parmezanem oraz posiekaną zieleniną: natką pietruszki, koperkiem czy szczypiorkiem.
Roladki z naleśników
Smaczna i atrakcyjnie wyglądająca przekąska, często pojawiająca się na weselach oraz innych przyjęciach. Bez problemu przyrządzimy ją w także w domu.
Wystarczy przygotować klasyczne ciasto naleśnikowe, które ewentualnie możemy zabarwić, dodając posiekany drobno szpinak albo liofilizowane buraki. Po usmażeniu i wystudzeniu nakładamy na nie nadzienie, np. łososiowe (serek twarogowy mieszamy z drobno pokrojonym łososiem wędzonym i szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem) albo szpinakowe (podduszony lekko szpinak łączymy z serem feta, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem). Zawijamy, a następnie kroimy w dość grube plastry.
Naleśniki piwne
Statystyczny Polak wypija rocznie blisko 100 litrów piwa, ale rzadko wykorzystuje ten napój w kuchni, choć jest to produkt o dużych walorach kulinarnych, sprawdzający się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Ciekawym urozmaiceniem menu letniego przyjęcia będą naleśniki piwne.
Jak je przygotować? 1,5 szklanki mąki pszennej przesiewamy i wsypujemy do wysokiego rondelka, dodajemy trzy jajka, szklankę jasnego piwa, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i trochę oliwy z oliwek, a następnie wszystko miksujemy. W miarę potrzeby dolewamy gazowaną wodę mineralną, by uzyskać aksamitną konsystencję. Naleśniki smażymy na rozgrzanej, nasmarowanej olejem patelni z obu stron, aż do zrumienienia. Następnie nakładamy na nie pokrojony w paski żółty ser, polewamy keczupem i posypujemy ziołami prowansalskim. Zawijamy w rulonik, wykładamy na blachę, posypujemy wiórkami masła i krótko zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200-220 st. Takie naleśniki świetnie smakują na ciepło i po wystudzeniu.
Pieczarki w cieście naleśnikowym
Te popularne grzyby są nie tylko smaczne, ale również wykazują spore właściwości odżywcze – dostarczają solidnej dawki białek, witamin z grupy B, a także cennych przeciwutleniaczy, które wzmacniają odporność organizmu i chronią przed rozwojem poważnych chorób.
Pieczarka to produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów. Gdy obtoczymy ją w mące, zanurzymy w cieście naleśnikowym, a następnie w rozgrzanym oleju i usmażymy na złoty kolor, otrzymamy pyszną przekąskę uatrakcyjniającą każde letnie przyjęcie.
Sakiewki naleśnikowe
Naleśniki można wykorzystać na wiele sposobów. Na przykład do przyrządzenia pysznych sakiewek. Do tradycyjnego ciasta warto dodać łyżeczkę majonezu i trochę naturalnych barwników: kurkumy, szpinaku albo soku z buraków, dzięki czemu przysmak będzie się ładnie prezentował.
Czym napełnić sakiewki? Wszystko zależy od naszej fantazji. W farszu świetnie sprawdzą się np.: podsmażone mięso mielone albo pierś z kurczaka, pieczarki, suszone grzyby, ser żółty (cheddar), papryka czy pomidorki koktajlowe. Zawijamy go w naleśnika i przewiązujemy szczypiorkiem.