Naleśnikowe przystawki na letnie przyjęcie. Zachwycą gości

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Wypróbuj koniecznie

Obraz
© 123RF

Zwykle zajadamy się naleśnikami w wersji najbardziej tradycyjnej, z nadzieniem przyrządzonym ze słodzonego twarogu. Tymczasem ciasto naleśnikowe może stać się bazą wielu apetycznych i łatwych do przygotowania przystawek, które na pewno uatrakcyjnią każde spotkanie towarzyskie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Sałatka z naleśnikiem

Obraz
© 123RF

Pyszny i pożywny specjał. Najpierw należy przygotować klasyczne naleśniki, które po wystudzeniu kroimy w cienkie paseczki. Później mieszamy je z pokrojoną w kostkę i podsmażoną piersią z kurczaka, kukurydzą z puszki, posiekanymi suszonymi pomidorami i szczypiorkiem. Dodajmy majonez (w wersji mniej kalorycznej możemy go zmieszać z jogurtem naturalnym), doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu, składniki warto modyfikować w zależności od naszych gustów kulinarnych.

/ 7Różowe naleśniki

Obraz
© Fotolia

Bardzo proste w przygotowaniu danie, świetnie smakujące zarówno na ciepło, jak i zimno. Szklankę mąki pszennej (możemy ja zastąpić np. gryczaną, która nada naleśnikom oryginalnego smaku) mieszamy z pięcioma łyżkami przecieru pomidorowego, jajkiem, niepełną szklanką mleka oraz szczyptą soli. Podczas wyrabiania ciasta dolewamy wodę, by uzyskać masę o konsystencji dość gęstej śmietany. Smażymy dość grube naleśniki, które podajemy posypane startym parmezanem oraz posiekaną zieleniną: natką pietruszki, koperkiem czy szczypiorkiem.

/ 7Roladki z naleśników

Obraz
© 123RF

Smaczna i atrakcyjnie wyglądająca przekąska, często pojawiająca się na weselach oraz innych przyjęciach. Bez problemu przyrządzimy ją w także w domu.

Wystarczy przygotować klasyczne ciasto naleśnikowe, które ewentualnie możemy zabarwić, dodając posiekany drobno szpinak albo liofilizowane buraki. Po usmażeniu i wystudzeniu nakładamy na nie nadzienie, np. łososiowe (serek twarogowy mieszamy z drobno pokrojonym łososiem wędzonym i szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem) albo szpinakowe (podduszony lekko szpinak łączymy z serem feta, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem). Zawijamy, a następnie kroimy w dość grube plastry.

/ 7Naleśniki piwne

Obraz
© 123RF

Statystyczny Polak wypija rocznie blisko 100 litrów piwa, ale rzadko wykorzystuje ten napój w kuchni, choć jest to produkt o dużych walorach kulinarnych, sprawdzający się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Ciekawym urozmaiceniem menu letniego przyjęcia będą naleśniki piwne.

Jak je przygotować? 1,5 szklanki mąki pszennej przesiewamy i wsypujemy do wysokiego rondelka, dodajemy trzy jajka, szklankę jasnego piwa, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i trochę oliwy z oliwek, a następnie wszystko miksujemy. W miarę potrzeby dolewamy gazowaną wodę mineralną, by uzyskać aksamitną konsystencję. Naleśniki smażymy na rozgrzanej, nasmarowanej olejem patelni z obu stron, aż do zrumienienia. Następnie nakładamy na nie pokrojony w paski żółty ser, polewamy keczupem i posypujemy ziołami prowansalskim. Zawijamy w rulonik, wykładamy na blachę, posypujemy wiórkami masła i krótko zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200-220 st. Takie naleśniki świetnie smakują na ciepło i po wystudzeniu.

/ 7Pieczarki w cieście naleśnikowym

Obraz
© 123RF

Te popularne grzyby są nie tylko smaczne, ale również wykazują spore właściwości odżywcze – dostarczają solidnej dawki białek, witamin z grupy B, a także cennych przeciwutleniaczy, które wzmacniają odporność organizmu i chronią przed rozwojem poważnych chorób.

Pieczarka to produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów. Gdy obtoczymy ją w mące, zanurzymy w cieście naleśnikowym, a następnie w rozgrzanym oleju i usmażymy na złoty kolor, otrzymamy pyszną przekąskę uatrakcyjniającą każde letnie przyjęcie.

/ 7Sakiewki naleśnikowe

Obraz
© Fotolia

Naleśniki można wykorzystać na wiele sposobów. Na przykład do przyrządzenia pysznych sakiewek. Do tradycyjnego ciasta warto dodać łyżeczkę majonezu i trochę naturalnych barwników: kurkumy, szpinaku albo soku z buraków, dzięki czemu przysmak będzie się ładnie prezentował.

Czym napełnić sakiewki? Wszystko zależy od naszej fantazji. W farszu świetnie sprawdzą się np.: podsmażone mięso mielone albo pierś z kurczaka, pieczarki, suszone grzyby, ser żółty (cheddar), papryka czy pomidorki koktajlowe. Zawijamy go w naleśnika i przewiązujemy szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód