Sok jabłkowy
Na koniec najbardziej popularny polski owoc, czyli jabłka. I tu uwaga - soki wyciskane z jabłek powinny być mętne. Naukowcy dowodzą, że nieklarowany sok z jabłek jest o wiele lepszy od oczyszczonego "kuzyna". Mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom i przedwczesnemu starzeniu oraz wspomagają ogólną odporność organizmu. Żaden klarowny sok nie ma takich właściwości. Klarowany sok z jabłek jest prawie całkowicie pozbawiony pektyn, witaminy C i ponad 90 proc. związków polifenolowych, a co za tym idzie wykazuje niską aktywność przeciwutleniającą. Sok mętny z kolei niszczy wolne rodniki i pomaga np. w walce z chorobami krążenia. Dlatego też profilaktycznie powinniśmy pić świeżo wyciskany sok z jabłek codziennie. Szczególnie teraz, gdy nasz organizm przygotowuje się do zimy, a my jesteśmy narażeni na przeziębienia. Na zdrowie!
AD/mp/WP Kuchnia