Kalarepa
Wiosną nie zapominajmy o smacznej, chrupiącej i bardzo zdrowej kalarepie. Ma ona bulwiastą łodygę i w smaku przypomina nieco inne warzywa z rodziny krzyżowych takie jak kapusta i brukselka. Jadalne liście kalarepy zawierają dużo żelaza. 100 gramów tego warzywa ma niespełna 40 kalorii i w 50 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. W kalarepie "siedzi" także beta-karoten, który chroni wzrok i wspomaga rozwój tkanek, oraz silne przeciwutleniacze - szczególnie bioflawonoidy chroniące komórki przed wolnymi rodnikami. Kalarepa to znakomite źródło błonnika i potasu. Można ją dodać do sałatek, kanapek, zamarynować albo zapiec nadzianą ulubionym farszem. Świetnie smakuje też kalarepa duszona w wywarze drobiowym z dodatkiem cebuli i ziół. Można też przygotować frytki z kalarepy (najzdrowsze będą z piekarnika).