Owsianka i jabłka na lepszy wzrok
To bardzo dobra propozycja śniadaniowa. Owsianka zawiera przede wszystkim cenny betaglukan, który pomaga redukować poziom cholesterolu. Dostarcza także cennych avenatramidów, które występują wyłącznie w owsie, a ich zadaniem jest usuwanie z organizmu niebezpiecznych form tlenu. Podobne właściwości antyutleniające mają zawarte w jabłkach flawonoidy. Owoce te dzięki temu mają działanie przeciwzapalnie i uszczelniają naczynia krwionośne. Owsianka z jabłkami jedzona regularnie zmniejsza ryzyko chorób serca i zaburzeń układu sercowo-naczyniowego. Ponadto, korzystnie wpływa na skórę i włosy.
Owsiankę najlepiej przygotować na wodzie, dodać starte lub pokrojone jabłko, a także szczyptę cynamonu (przyprawa ta doskonale poprawia trawienie) i prażone pestki słonecznika (dostarczą niezbędnych kwasów omega-3).