Najzdrowsze kulinarne duety
Produkty do pary
Jedzenie, które trafia na nasze talerze nie powinno być dobierane przypadkowo. Złe połączenia produktów mogą negatywnie wpływać na układ pokarmowy, w szczególności na żołądek i jelita. Natomiast przemyślane i dobre zestawy mogą korzystnie wpływać nie tylko na nasze zdrowie, ale również samopoczucie. połączenia mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Przedstawiamy pary produktów, które razem tworzą wartościowy duet i naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości.
Jedzenie, które trafia na nasze talerze nie powinno być dobierane przypadkowo. Złe połączenia produktów mogą negatywnie wpływać na układ pokarmowy, w szczególności na żołądek i jelita. Natomiast przemyślane i dobre zestawy korzystnie działają nie tylko na nasze zdrowie, ale również samopoczucie. Przedstawiamy pary produktów, które razem tworzą wartościowy duet i naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości.
Awokado i szpinak dobre dla oczu
Sałatka z tych składników to prawdziwa bomba witaminowa. Szpinak jest niezastąpionym źródłem luteiny, korzystnie wpływającej na pamięć, a także witaminy A, która chroni nasze oczy. Z kolei awokado zawiera cenny kwas oleinowy, który pomaga obniżać poziom "złego" cholesterolu. Dodatkowo dostarcza niezbędnych witamin z grupy B, a także witaminy C, E i A. Połączenie tych produktów daje sporą dawkę zdrowych tłuszczów nienasyconych, które ułatwiają absorpcję składników odżywczych przez organizm. Jak w praktyce łączyć te produkty? Najprostsze rozwiązanie to odżywczy koktajl - wystarczy zmiksować szpinak, awokado i banana. Można również przygotować sałatkę. Wersja I: awokado, szpinak, kukurydza, dressing balsamiczny. Wersja II: pomidory, czerwona cebula, mozzarella, awokado i szpinak.