Najzdrowsze kulinarne duety

Jedzenie, które trafia na nasze talerze nie powinno być dobierane przypadkowo. Złe połączenia produktów mogą negatywnie wpływać na układ pokarmowy, w szczególności na żołądek i jelita. Natomiast przemyślane i dobre zestawy mogą korzystnie wpływać nie tylko na nasze zdrowie, ale również samopoczucie. połączenia mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Przedstawiamy pary produktów, które razem tworzą wartościowy duet i naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 10Produkty do pary

Obraz
© 123RF.COM

Jedzenie, które trafia na nasze talerze nie powinno być dobierane przypadkowo. Złe połączenia produktów mogą negatywnie wpływać na układ pokarmowy, w szczególności na żołądek i jelita. Natomiast przemyślane i dobre zestawy korzystnie działają nie tylko na nasze zdrowie, ale również samopoczucie. Przedstawiamy pary produktów, które razem tworzą wartościowy duet i naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości.

Sałatka z tych składników to prawdziwa bomba witaminowa. Szpinak jest niezastąpionym źródłem luteiny, korzystnie wpływającej na pamięć, a także witaminy A, która chroni nasze oczy. Z kolei awokado zawiera cenny kwas oleinowy, który pomaga obniżać poziom "złego" cholesterolu. Dodatkowo dostarcza niezbędnych witamin z grupy B, a także witaminy C, E i A. Połączenie tych produktów daje sporą dawkę zdrowych tłuszczów nienasyconych, które ułatwiają absorpcję składników odżywczych przez organizm. Jak w praktyce łączyć te produkty? Najprostsze rozwiązanie to odżywczy koktajl - wystarczy zmiksować szpinak, awokado i banana. Można również przygotować sałatkę. Wersja I: awokado, szpinak, kukurydza, dressing balsamiczny. Wersja II: pomidory, czerwona cebula, mozzarella, awokado i szpinak.

/ 10Pomidory i oliwa z oliwek dla gładkiej skóry

Obraz
© 123RF.COM

Duet doskonale znany w kuchni śródziemnomorskiej. W pomidorach znajduje się likopen, czyli cenny antyoksydant chroniący skórę przed szkodliwym oddziaływaniem promieni słonecznych. Oliwa z oliwek z kolei znacznie zwiększa jego przyswajalność, spowalniając procesy starzenia się komórek. Nic więc dziwnego, że Włoszki, które zajadają się lekkimi bruschettami z tymi składnikami mają piękną, gładką skórę.

Inną propozycją spożywania tego zestawu może być sałatka caprese lub pomidorki duszone na oliwie z oliwek podawane z chrupiącymi paluchami.

/ 10Wino i migdały dobre dla serca

Obraz
© 123RF.COM

To połączenie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Regularne spożywanie takiego zestawu korzystnie wpływa na pracę serca. Przeciwutleniacze zawarte w winie i wysoka zawartość naturalnej witaminy E w migdałach świetnie współpracują, aby rozcieńczyć krew i polepszyć zdrowie naczyń krwionośnych. Ponadto resweratrol znajdujący się w składzie tego alkoholu, wykazuje działanie przeciwzakrzepowe, a tym samym chroni nas przed powstawaniem zatorów. "Witamina młodości" również jest naturalnym antyoksydantem. Dodatkowo utrudnia cholesterolowi LDL zaleganie w ścianach naczyń.

/ 10Owsianka i jabłka na lepszy wzrok

Obraz
© 123RF.COM

To bardzo dobra propozycja śniadaniowa. Owsianka zawiera przede wszystkim cenny betaglukan, który pomaga redukować poziom cholesterolu. Dostarcza także cennych avenatramidów, które występują wyłącznie w owsie, a ich zadaniem jest usuwanie z organizmu niebezpiecznych form tlenu. Podobne właściwości antyutleniające mają zawarte w jabłkach flawonoidy. Owoce te dzięki temu mają działanie przeciwzapalnie i uszczelniają naczynia krwionośne. Owsianka z jabłkami jedzona regularnie zmniejsza ryzyko chorób serca i zaburzeń układu sercowo-naczyniowego. Ponadto, korzystnie wpływa na skórę i włosy.

Owsiankę najlepiej przygotować na wodzie, dodać starte lub pokrojone jabłko, a także szczyptę cynamonu (przyprawa ta doskonale poprawia trawienie) i prażone pestki słonecznika (dostarczą niezbędnych kwasów omega-3).

/ 10Jajko i brokuły złagodzą kobiece dolegliwości

Obraz
© 123RF.COM

W tych zielonych warzywach znajduje się sporo dobrze przyswajalnych form wapnia. Z kolei jajka to niezastąpione źródło witaminy D. Odpowiedni poziom tych składników pomaga m.in. w comiesięcznych dolegliwościach kobiet. Badacze z Amerykańskiego Archiwum Medycyny Wewnętrznej wykazali, że panie, które cierpią z powodu bolesnych miesiączek, a także borykają się z zespołem napięcia przedmiesiączkowego, powinny zajadać się w tych dniach jajkami i brokułami.

Produkty te najlepiej połączyć w formie zapiekanki lub omletu. Do przygotowania omletu potrzebne są: 2 jajka, 3 różyczki brokułów, 1/2 łyżeczki mielonego kminku (poprawia metabolizm), 1 łyżka mąki. Można dodać również odrobinę sera wędzonego. Składniki wymieszać i usmażyć na patelni na małej ilości tłuszczu. Podawać z zieloną cebulką lub szczypiorkiem.

/ 10Zielona herbata i sok z cytryny jako profilaktyka raka

Obraz
© 123RF.COM

Ten napój to źródło katechin - jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Składnik ten zmniejsza ryzyko wystąpienia komórek nowotworowych i pomaga odtruwać organizm. Jednak, aby w pełni korzystać z tych właściwości zielonej herbaty należy pić ją z sokiem z cytryny. Jak dowiedziono naukowo, składnik ten aż 13-krotnie zwiększa ilość katechin wchłanianych do naszego organizmu.

Takie połączenie nie wymaga innych dodatków, ale dla walorów smakowych można posłodzić zieloną herbatę odrobiną stewii.

/ 10Jogurt z suszonymi owocami poprawią trawienie

Obraz
© 123RF.COM

Jedzenie takiego połączenia przynosi zdumiewające korzyści na naszego układu trawiennego. Nie tylko świetnie smakuje, ale znacznie poprawia metabolizm i niweluje uczucie ciężkości w brzuchu. Jogurt jako naturalny probiotyk sam w sobie doskonale reguluje pracę jelit, ale przy wsparciu suszu pobudza wzrost i aktywność flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym.

W ramach śniadania lub przekąski w ciągu dnia warto przygotować mieszankę suszonych owoców (np. śliwki, morele i jabłka), a następnie wsypać je do jogurtu. Można również dodać posiekane pistacje, które zawierają ponad 30 witamin i chronią serce.

/ 10Makaron i ocet balsamiczny dla dbających o linię

Obraz
© 123RF.COM

Pasta w towarzystwie balsamico to propozycja dla osób, które marzą o płaskim brzuchu. Mowa oczywiście o makaronie pełnoziarnistym, który jest bogaty w błonnik, ale należy do grupy produktów, które powodują gwałtowne skoki cukru we krwi. Aby zmniejszyć uczucie głodu i ochoty na coś słodkiego warto połączyć go z kwasem octowym, który spowalnia proces trawienia i wchłaniania glukozy z produktów wysokowęglowodanowych, sprawiając, że dłużej utrzymuje się uczucie sytości.

Od dziś więc do wszystkich sałatek makaronowych warto dodawać dressing z octem balsamiczny. W kwestii ilości spożywanych dań tego typu warto jednak kierować się zdrowym rozsądkiem.

/ 10Stek i rozmaryn mówią "stop" rakowi

Obraz
© 123RF.COM

Dobry kawałek mięsa i świeże zioła to prosty przepis na smaczne i pełnowartościowe danie. Niestety mocno przypieczony stek może zawierać związki rakotwórcze. Ich szkodliwość osłabia jednak zawarte w rozmarynie składniki. Naukowo dowiedli tego uczeni z Uniwersytetu Stanowego Kansas. Z ich analiz wynika, że dzięki rozmarynowi stężenie rakotwórczych substancji spada od 30 do nawet 100 proc.

Przygotowują mięso warto użyć rozmarynowej marynaty lub dołożyć kilka świeżych gałązek tego zioła.

10 / 10Czerwona fasola i czerwona papryka dodadzą energii

Obraz
© 123RF.COM

Czerwona fasola to doskonałe źródło żelaza niehemowego, które niestety należy do grupy substancji, które przyswajamy w małych ilościach. Aby zwiększyć wchłanialność warto połączyć ten produkt z papryką. Czerwona odmiana to potężna dawka witaminy C, dzięki której dostarczymy organizmowi cennych składników. Można je zaserwować np. w formie zapiekanki, chili con carne lub meksykańskiej tortilli.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska