Najzdrowsze kulinarne duety

Jedzenie, które trafia na nasze talerze nie powinno być dobierane przypadkowo. Złe połączenia produktów mogą negatywnie wpływać na układ pokarmowy, w szczególności na żołądek i jelita. Natomiast przemyślane i dobre zestawy mogą korzystnie wpływać nie tylko na nasze zdrowie, ale również samopoczucie. połączenia mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Przedstawiamy pary produktów, które razem tworzą wartościowy duet i naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 10Produkty do pary

Obraz
© 123RF.COM

Jedzenie, które trafia na nasze talerze nie powinno być dobierane przypadkowo. Złe połączenia produktów mogą negatywnie wpływać na układ pokarmowy, w szczególności na żołądek i jelita. Natomiast przemyślane i dobre zestawy korzystnie działają nie tylko na nasze zdrowie, ale również samopoczucie. Przedstawiamy pary produktów, które razem tworzą wartościowy duet i naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości.

Sałatka z tych składników to prawdziwa bomba witaminowa. Szpinak jest niezastąpionym źródłem luteiny, korzystnie wpływającej na pamięć, a także witaminy A, która chroni nasze oczy. Z kolei awokado zawiera cenny kwas oleinowy, który pomaga obniżać poziom "złego" cholesterolu. Dodatkowo dostarcza niezbędnych witamin z grupy B, a także witaminy C, E i A. Połączenie tych produktów daje sporą dawkę zdrowych tłuszczów nienasyconych, które ułatwiają absorpcję składników odżywczych przez organizm. Jak w praktyce łączyć te produkty? Najprostsze rozwiązanie to odżywczy koktajl - wystarczy zmiksować szpinak, awokado i banana. Można również przygotować sałatkę. Wersja I: awokado, szpinak, kukurydza, dressing balsamiczny. Wersja II: pomidory, czerwona cebula, mozzarella, awokado i szpinak.

/ 10Pomidory i oliwa z oliwek dla gładkiej skóry

Obraz
© 123RF.COM

Duet doskonale znany w kuchni śródziemnomorskiej. W pomidorach znajduje się likopen, czyli cenny antyoksydant chroniący skórę przed szkodliwym oddziaływaniem promieni słonecznych. Oliwa z oliwek z kolei znacznie zwiększa jego przyswajalność, spowalniając procesy starzenia się komórek. Nic więc dziwnego, że Włoszki, które zajadają się lekkimi bruschettami z tymi składnikami mają piękną, gładką skórę.

Inną propozycją spożywania tego zestawu może być sałatka caprese lub pomidorki duszone na oliwie z oliwek podawane z chrupiącymi paluchami.

/ 10Wino i migdały dobre dla serca

Obraz
© 123RF.COM

To połączenie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Regularne spożywanie takiego zestawu korzystnie wpływa na pracę serca. Przeciwutleniacze zawarte w winie i wysoka zawartość naturalnej witaminy E w migdałach świetnie współpracują, aby rozcieńczyć krew i polepszyć zdrowie naczyń krwionośnych. Ponadto resweratrol znajdujący się w składzie tego alkoholu, wykazuje działanie przeciwzakrzepowe, a tym samym chroni nas przed powstawaniem zatorów. "Witamina młodości" również jest naturalnym antyoksydantem. Dodatkowo utrudnia cholesterolowi LDL zaleganie w ścianach naczyń.

/ 10Owsianka i jabłka na lepszy wzrok

Obraz
© 123RF.COM

To bardzo dobra propozycja śniadaniowa. Owsianka zawiera przede wszystkim cenny betaglukan, który pomaga redukować poziom cholesterolu. Dostarcza także cennych avenatramidów, które występują wyłącznie w owsie, a ich zadaniem jest usuwanie z organizmu niebezpiecznych form tlenu. Podobne właściwości antyutleniające mają zawarte w jabłkach flawonoidy. Owoce te dzięki temu mają działanie przeciwzapalnie i uszczelniają naczynia krwionośne. Owsianka z jabłkami jedzona regularnie zmniejsza ryzyko chorób serca i zaburzeń układu sercowo-naczyniowego. Ponadto, korzystnie wpływa na skórę i włosy.

Owsiankę najlepiej przygotować na wodzie, dodać starte lub pokrojone jabłko, a także szczyptę cynamonu (przyprawa ta doskonale poprawia trawienie) i prażone pestki słonecznika (dostarczą niezbędnych kwasów omega-3).

/ 10Jajko i brokuły złagodzą kobiece dolegliwości

Obraz
© 123RF.COM

W tych zielonych warzywach znajduje się sporo dobrze przyswajalnych form wapnia. Z kolei jajka to niezastąpione źródło witaminy D. Odpowiedni poziom tych składników pomaga m.in. w comiesięcznych dolegliwościach kobiet. Badacze z Amerykańskiego Archiwum Medycyny Wewnętrznej wykazali, że panie, które cierpią z powodu bolesnych miesiączek, a także borykają się z zespołem napięcia przedmiesiączkowego, powinny zajadać się w tych dniach jajkami i brokułami.

Produkty te najlepiej połączyć w formie zapiekanki lub omletu. Do przygotowania omletu potrzebne są: 2 jajka, 3 różyczki brokułów, 1/2 łyżeczki mielonego kminku (poprawia metabolizm), 1 łyżka mąki. Można dodać również odrobinę sera wędzonego. Składniki wymieszać i usmażyć na patelni na małej ilości tłuszczu. Podawać z zieloną cebulką lub szczypiorkiem.

/ 10Zielona herbata i sok z cytryny jako profilaktyka raka

Obraz
© 123RF.COM

Ten napój to źródło katechin - jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Składnik ten zmniejsza ryzyko wystąpienia komórek nowotworowych i pomaga odtruwać organizm. Jednak, aby w pełni korzystać z tych właściwości zielonej herbaty należy pić ją z sokiem z cytryny. Jak dowiedziono naukowo, składnik ten aż 13-krotnie zwiększa ilość katechin wchłanianych do naszego organizmu.

Takie połączenie nie wymaga innych dodatków, ale dla walorów smakowych można posłodzić zieloną herbatę odrobiną stewii.

/ 10Jogurt z suszonymi owocami poprawią trawienie

Obraz
© 123RF.COM

Jedzenie takiego połączenia przynosi zdumiewające korzyści na naszego układu trawiennego. Nie tylko świetnie smakuje, ale znacznie poprawia metabolizm i niweluje uczucie ciężkości w brzuchu. Jogurt jako naturalny probiotyk sam w sobie doskonale reguluje pracę jelit, ale przy wsparciu suszu pobudza wzrost i aktywność flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym.

W ramach śniadania lub przekąski w ciągu dnia warto przygotować mieszankę suszonych owoców (np. śliwki, morele i jabłka), a następnie wsypać je do jogurtu. Można również dodać posiekane pistacje, które zawierają ponad 30 witamin i chronią serce.

/ 10Makaron i ocet balsamiczny dla dbających o linię

Obraz
© 123RF.COM

Pasta w towarzystwie balsamico to propozycja dla osób, które marzą o płaskim brzuchu. Mowa oczywiście o makaronie pełnoziarnistym, który jest bogaty w błonnik, ale należy do grupy produktów, które powodują gwałtowne skoki cukru we krwi. Aby zmniejszyć uczucie głodu i ochoty na coś słodkiego warto połączyć go z kwasem octowym, który spowalnia proces trawienia i wchłaniania glukozy z produktów wysokowęglowodanowych, sprawiając, że dłużej utrzymuje się uczucie sytości.

Od dziś więc do wszystkich sałatek makaronowych warto dodawać dressing z octem balsamiczny. W kwestii ilości spożywanych dań tego typu warto jednak kierować się zdrowym rozsądkiem.

/ 10Stek i rozmaryn mówią "stop" rakowi

Obraz
© 123RF.COM

Dobry kawałek mięsa i świeże zioła to prosty przepis na smaczne i pełnowartościowe danie. Niestety mocno przypieczony stek może zawierać związki rakotwórcze. Ich szkodliwość osłabia jednak zawarte w rozmarynie składniki. Naukowo dowiedli tego uczeni z Uniwersytetu Stanowego Kansas. Z ich analiz wynika, że dzięki rozmarynowi stężenie rakotwórczych substancji spada od 30 do nawet 100 proc.

Przygotowują mięso warto użyć rozmarynowej marynaty lub dołożyć kilka świeżych gałązek tego zioła.

10 / 10Czerwona fasola i czerwona papryka dodadzą energii

Obraz
© 123RF.COM

Czerwona fasola to doskonałe źródło żelaza niehemowego, które niestety należy do grupy substancji, które przyswajamy w małych ilościach. Aby zwiększyć wchłanialność warto połączyć ten produkt z papryką. Czerwona odmiana to potężna dawka witaminy C, dzięki której dostarczymy organizmowi cennych składników. Można je zaserwować np. w formie zapiekanki, chili con carne lub meksykańskiej tortilli.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji