Kuchnia francuska
Menu w tym kraju jest niezwykle bogate, różnorodne i zdrowe. Owoce morza, przegrzebki, mule, ryby i przeszło 370 gatunków serów stanowią bazę francuskiej kuchni. Uważa się ją również za najbardziej wykwintną. Za narodowe potrawy uznaje się też ślimaki, żabie udka oraz ostrygi. Przyznać należy, że daleko im do fast foodów. Szkoda, że Polacy raczej nie jedzą winniczków, a jedynie eksportują je m.in. do... Francji. Delikatne mięso ślimaka zawiera 15 proc. białka i zaledwie 2,5 proc. tłuszczu (cennych kwasów omega-3), poza tym mnóstwo minerałów. Węglowodanów nie ma tu wcale. Francuscy kucharze i domowe gospodynie przy pomocy aromatycznych ziół wyczarowują kuchenne cudeńka. Chętnie sięgają po pomidory, bakłażany, cukinie, karczochy, szparagi i wszelkiego rodzaju sałaty. Ani jedni, ani drudzy nie wyobrażają sobie posiłku bez wina. Podkreślają przy tym, że czerwone wino jest najskuteczniejszym środkiem zapobiegającym chorobie wieńcowej. Warunek jest jeden - musi być pite z umiarem.