Kuchnia japońska
Średnia długość życia jest w Japonii imponująca. Mężczyźni żyją tu ok.79 lat, a kobiety ok. 86 lat. Wyskoki wynik mieszkańcy tego kraju w dużej mierze osiągnęli dzięki odpowiedniemu odżywianiu. Niskokaloryczna, bogata w białko i żelazo, uboga w cholesterol i tłuszcze kuchnia japońska uchodzi za najzdrowszą na świecie. Oparta jest na bogatych w białko rybach i owocach morza oraz na wodorostach, które są pełne minerałów i witamin. Zielone płatki, nazywane przez niektórych "super żywnością", zawierają do dziesięciu razy więcej wapnia niż mleko i osiem razy więcej żelaza niż wołowina, posiadają dużo magnezu, są skarbnicą witamin: A, B, C, E, K. Ważną pozycją w diecie Japończyków są także produkty sojowe - zupa miso i tofu. Zupa swoje wyjątkowe właściwości zawdzięcza nie tylko ziarnom soi, ale też specjalnym bakteriom powodującym fermentację, a działającym podobnie do znanych nam bakterii jogurtowych. Z kolei tofu - często nazywany serem ze względu na podobny proces produkcji - to świetne źródło łatwo
przyswajalnego białka, wapnia i lecytyny. Ma też niski indeks glikemiczny i zawiera bardzo mało soli.